, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι μπορεί να δει κανείς στην Αμφίπολη… εκτός από τον τάφο; (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

amfipoli-thema-k-new
του Βαγγέλη Στολάκη
“Γέμισαν” τα ταμεία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άνω Αμφίπολης και των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων οι ανασκεφές στο λόφο Καστά, αφού σε διάστημα λίγων εβδομάδων οκταπλασιάστηκαν τα εισιτήρια που «κόπηκαν».
Η κοντινή απόσταση της Αμφίπολης φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς λόγους που… οδηγεί δεκάδες Βορειοελλαδίτες στο σημείο όπου πριν λίγες ημέρες βρέθηκε ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Αμφίπολη απέχει μόλις 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 70 από την Καβάλα, 55 από τη Δράμα, 12 από Ασπροβάλτα, 113 από Κιλκίς και 60 από τις Σέρρες, ενώ η Εγνατία οδός δίνει τη δυνατότητα για ένα άνετο και γρήγορο ταξίδι. Το τοπίο είναι μαγικό καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής οι ταξιδιώτες μπορούν να θαυμάσουν το παραλιακό μέτωπο του δήμου Βόλβης. Όσοι μάλιστα ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους θα συναντήσουν έναν σταθμό διοδίων, τέσσερα τούνελ και αρκετά βενζινάδικα για να μην μείνουν από… καύσιμα. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις ανασκαφές με επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, τους Φιλίππους στην Καβάλα και το Σπήλαιο της Δράμας.
Εκτός από το χωριό Μεσολακκιά στα όρια του οποίου βρίσκεται ο τύμβος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον «Λέοντα της Αμφίπολης», την Άνω Αμφίπολη, που φημίζεται για τα αρχαιολογικά της ευρήματα και την Κάτω Αμφίπολη που θεωρείται πιο… τουριστική.
Φυσικά, οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς επιδιώκουν και αυτοί με τον τρόπο τους να αυξήσουν την τουριστική κίνηση. Έτσι διατυπώνουν θρύλους και λένε… ιστορίες στους τουρίστες παρακινώντας τους να επισκεφτούν και τις κοντινές περιοχές. Αναφέρουν για παράδειγμα πως «κάτοικοι γκρέμισαν την Εκκλησία της Αμφίπολης γιατί άκουσαν πως από κάτω βρίσκονται αρχαία». Έτσι για να δουν την εν λόγω εκκλησία πρέπει να περάσουν από το «Αρχαίο Γυμνάσιο» και από τον αρχαιολογικό χώρο με τις πέντε παλαιοχριστιανικών χρόνων εκκλησίες. Είναι ενδεικτικό πως τον Ιούλιο βρέθηκαν εκεί, σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο, 110 επισκέπτες, ενώ τον Αύγουστο τετραπλασιάστηκαν αγγίζοντας τους 450 τουρίστες. «Τον τελευταίο καιρό έρχονται πιο πολλοί Έλληνες. Η αναλογία Ελλήνων-ξένων είναι 80%-20%, αντίστοιχα» καταλήγει η υπάλληλος.
Διαβάστε περισσότερα από την αποστολή της εφημερίδας Karfitsa στο φύλλο που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
Δείτε τις φωοτγραφίες:
DSC_2865 DSC_2868 DSC_2870 DSC_2887 DSC_2892 DSC_2898 DSC_2905 DSC_2910 DSC_2695 DSC_2723 DSC_2733 DSC_2775

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.