, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διαιτητική αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους

Koutsikas_konst_Foto
Του Κωνσταντίνου Κούτσικα*
Οι στόχοι της διατροφικής φροντίδας για την απώλεια σωματικού βάρους είναι οι εξής:
Να αναπτυχθούν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Να ελαττωθεί το λίπος του σώματος.
Να προληφθεί απώλεια μυϊκής μάζας ( LMB) κατά την ελάττωση του σωματικού βάρους.
Οι συνιστώμενες δίαιτες πρέπει να περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και να είναι εφαρμόσιμες ξεχωριστά για κάθε περιστατικό.
Ούτε η νηστεία, ούτε οι “εύκολες μέθοδοι δίαιτας” δεν δίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για την απώλεια του λίπους του σώματος.
Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες για απώλεια βάρους για να είναι ασφαλείς, ουσιαστικές και πραγματικές ως προς το αποτέλεσμα πρέπει:
Να είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά να περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Να αποτελούνται από μεγάλες ποικιλίες τροφίμων, κάθε προτίμησης, και να βοηθήσουν την τάση πείνας ανάμεσα στα γεύματα.
Να είναι προσαρμοσμένες στο ρυθμό της ζωής του ασθενή, για να υπάρχει εύκολη πρόσληψη τόσο στο σπίτι όσο και εκτός σπιτιού.
Να είναι υπολογισμένες προς μια φυσιολογική απώλεια βάρους, 900 – 1000 gr. / εβδομάδα.
Να είναι δίαιτες μακροπρόθεσμες (εφόσον εκπληρώνει τα πρώτα 3 παραπάνω στάδια) και να συνεχίζονται και όταν φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος.
Μερικές συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη δίαιτα:
Θα πρέπει να ζυγίζουν ή να χρησιμοποιηθούν “μεζούρες” για τις τροφές έτσι ώστε να μάθουν να υπολογίζουν το μέγεθος της μερίδας .
Οι τροφές που περιέχουν σύνθετες φυτικές ίνες απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταναλωθούν από τις τροφές που περιέχουν απλές φυτικές ίνες και ο κορεσμός (πληρότητα ή ικανοποίηση) επιτυγχάνεται με λιγότερες θερμίδες όταν κανείς καταναλώνει τροφές με σύνθετες φυτικές ίνες.
Ελαττώνουμε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, οι οποίες αποτελούν την πλέον συγκεντρωμένη πηγή θερμίδων. Χρησιμοποιούμε μπαχαρικά, καρυκεύματα, χυμό λεμόνι ή άλλα πρόσθετα χαμηλών θερμίδων παρά βούτυρο και ζωικό λίπος. Περιορίζουμε την κατανάλωση φαγητών με κορεσμένο λίπος, όπως οι λουκουμάδες, το φύλλο της πίτας, τα κρουασάν, τα μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα. Επιλέγουμε φρέσκα φρούτα ή μπισκότα με χαμηλά λιπαρά παρά παγωτό, κέικ, πίτες ή μπισκότα με πολλά λιπαρά.
Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε περιμένοντας γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα. Η αύξηση του βάρους αποτελεί συνήθως μια σταδιακή διαδικασία όπως ακριβώς και η μείωση αυτού. Απλά συνεχίζουμε το πρόγραμμα της διατροφής παράλληλα με τη γυμναστική, με επιμονή και υπομονή και γρήγορα θα δούμε θετικά αποτελέσματα.
Πολλές επιτήδειοι κερδοσκοπούν στο όνομα του αδυνατίσματος, σε βάρος απλών πολιτών που πληρώνουν υπέρογκα ποσά. «Θαυματουργά» μηχανήματα, «μαγικές» δίαιτες που εξασφαλίζουν εύκολο χάσιμο βάρους, σπάνια δήθεν βότανα που αδυνατίζουν, ζώνες που εξαφανίζουν αποθέματα λίπους μέσα σε λίγα λεπτά,  είναι τα κυριότερα «όπλα» αυτών των δήθεν ειδικών. Και επειδή τίποτε στην ζωή δεν γίνεται με θαύματα και μαγικά, ο ρόλος ο δικός μας, των διαιτολόγων, γίνεται ακόμη πιο δύσκολος και περίπλοκος.
Συμπερασματικά, για την απώλεια βάρους, όταν δεν εμπλέκονται ειδικές παθολογικές καταστάσεις,  εξαρτάται από την προσθήκη της φυσικής δραστηριότητας (αερόβια άσκηση) αρκεί ο “ζυγός” της ενεργειακής πρόσληψης από την μία σε σχέση με την ενεργειακή δαπάνη από την άλλη να κλίνει υπέρ του δεύτερου παράγοντα.
 
*Ο κ. Κούτσικας είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, M.Sc.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.