, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ώρα για έργα και όχι για γκάφες

 
Του Νικολάου Καραμανλή
Η εκ των υστέρων παραδοχή εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών ότι υπήρξαν αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ και λάθη, για τα οποία με νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει «βελτίωση και εξορθολογισμός», ασφαλώς και δεν αίρει, ούτε και εξαλείφει τη γκάφα που έχει διαπράξει η κυβέρνηση.
Ούτε και οι επιμέρους διορθωτικές κινήσεις που εξαγγέλθηκαν, με κυρίαρχη τις έξι δόσεις, δεν μειώνουν το δυσβάστακτο βάρος για ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες πολιτών. Αφού είχαν εντοπίσει λάθη, και μάλιστα εγκαίρως, όπως παραδέχεται ο κ. Χαρδούβελης, γιατί δεν τα διόρθωσαν (παρά μόνον σε μια περίπτωση) προτού προβούν στις ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ;
Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι έστω και η εκ των υστέρων παραδοχή του λάθους θα αποτελέσει ένα βήμα για τον μελλοντικό εξορθολογισμό του φόρου. Γιατί είναι προφανές ότι όσο δίκαιος κι αν είναι ο φόρος στην περιουσία, άλλο τόσο αυτονόητο πρέπει να είναι ότι πρέπει να πείθει για τη δικαιοσύνη του, ιδιαίτερα σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρευτεί μια δυσανάλογη, με την οικονομική δυνατότητα των πολιτών, φορολογική επιβάρυνση. Η χρόνια αβελτηρία των κυβερνήσεων, που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κτηματολόγιο και ένα ολοκληρωμένο περιουσιολόγιο, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, με συνέπεια να πληρώνουν ακριβά οι πολίτες τις αμαρτίες των κυβερνώντων.
Και τι να πρωτοπληρώσει αυτόν τον καιρό Έλληνας φορολογούμενος; Τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, για την Εφορία, για τα δάνεια που έχουν γίνει, λέει, «κόκκινα» και όπου να ’ναι θα του πάρουν το σπίτι; Μέρες που ’ναι, ας μην κάνει και άλλη γκάφα με τα «κόκκινα» δάνεια και τις φημολογούμενες φοροελαφρύνσεις η κυβέρνηση. Ο κόσμος έχει τεράστια προβλήματα, ζητά ελαφρύνσεις, ζητά αισιοδοξία και μια αχτίδα ελπίδας. Οι φοροελαφρύνσεις και ένα κοινωνικό πακέτο είναι επιτακτικά όσο ποτέ όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς. Τώρα είναι η ώρα των έργων και όχι της… γκάφας.
 

#Tags: ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.