, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

H αγορά των ακινήτων άρχισε να… κινείται!

akinitathema

Της Έλενας Καραβασίλη

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων φοιτητών ήρθε να βάλει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, με τη σκυτάλη να περνάει στους γονείς, που ξεκινούν τον δικό τους «αγώνα δρόμου» για την εύρεση της κατάλληλης κατοικίας για τα παιδιά τους. Με τα μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης να παίρνουν «φωτιά» αυτή την περίοδο, και τα χαρτιά ενοικίασης να έχουν καλύψει κάθε πιθανή κολώνα, δέντρο και τηλεφωνικό θάλαμο της πόλης, ξεκινά το «παζάρεμα» της τιμής και το «σαφάρι» για την αναζήτηση διαμερίσματος.

Από την άλλη πλευρά, ανάσα ανάκαμψης διαφαίνεται στον ορίζοντα, όσον αφορά στις αγορές ακινήτων που τα τελευταία χρόνια είχαν «παγώσει», με την αγορά να αρχίζει ξανά να κινείται. Μετά από ένα διάστημα- περίπου μίας τετραετίας- όπου το μόνο που «δούλευε» στον χώρο ήταν οι πωλήσεις, πλέον δειλά – δειλά οι μεσίτες της Θεσσαλονίκης αρχίζουν να παρατηρούν αύξηση ενδιαφέροντος σε αγορές ακίνητης περιουσίας.

«Χρυσές» δουλειές

Με τα μεσιτικά γραφεία στο νόμο Θεσσαλονίκης να φτάνουν τα 1.167 και τα «λουκέτα» -από το 2011 έως το 2014- να αριθμούν τα 379, όπως λένε στην εφημερίδα Karfitsa μεσίτες της Θεσσαλονίκης, «μπορεί η δουλειά να “έπεσε”, όμως μειώθηκαν και τα μεσιτικά γραφεία, με αποτέλεσμα τα πράγματα στον κλάδο μας να μην είναι τόσο δραματικά». «Χρυσές» δουλειές κάνουν αυτή την περίοδο τα μεσιτικά γραφεία της πόλης, με φοιτητές και γονείς να συνωστίζονται στις αίθουσες αναμονής των γραφείων, προκειμένου να βρουν σπίτι στην κατάλληλη τιμή και περιοχή. «Μεγαλύτερη ζήτηση στην ενοικίαση διαμερισμάτων υπάρχει στις περιοχές του κέντρου- Αγ. Δημητρίου και πέριξ, στην Καμάρα, την Κασσάνδρου- ενώ λιγότερη ζήτηση έχει η πυρίκαυστος ζώνη της Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί οι τιμές είναι πιο αυξημένες. Από εκεί και πέρα μεγάλη ζήτηση υπάρχει στα όρια της ανατολικής περιοχής, δηλαδή προς Ιπποκράτειο, Νέα παραλία, Κάτω Τούμπα και Τριανδρία», λέει στην εφημερίδα Karfitsa ο πρώην πρόεδρος και μέλος του συλλόγου μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τζάρος.

Μειώσεις στις μισθώσεις

Όπως εξηγεί ο κ. Τζάρος, ήδη από πρόπερσι οι τιμές ενοικίασης έπεσαν στο 25%. «Ο μεγάλος όγκος των φοιτητών αναζητεί σπίτια που ξεκινούν από 220 ευρώ χωρίς να ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων αναζητούν κατοικίες μέσω του διαδικτύου. Κυρίως όσον αφορά στους φοιτητές, είναι πιο εύκολο γιατί έρχονται από άλλες πόλεις έχοντας κανονίσει τα ραντεβού τους με τους μεσίτες πριν φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Εάν δεν ικανοποιηθούν από τα διαμερίσματα που θα δουν τότε θα επιλέξουν να πάνε «πόρτα- πόρτα», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην τελευταία τετραετία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, κάνει λόγο για πτώση στις τιμές των ενοικίων της τάξεως του 40%. «Δεν υπάρχει μίσθωση κατοικίας που να μην έχει υποστεί αλλεπάλληλες μειωτικές τροποποιήσεις. Όσον αφορά στους φοιτητές, από τα τέλη Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου αναζητούν κατοικίες που να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Όσοι έχουν δεδομένη την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο, έχουν ήδη νοικιάσει σπίτι», αναφέρει.

Ξεπούλημα ακινήτων

«Εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης των ακινήτων- με αποκορύφωμα τον ΕΝΦΙΑ- και με την επιβάρυνση που είχε προηγηθεί τα προηγούμενα δύο με τρία χρόνια με τις εισφορές, το χαράτσι, τον ΕΕΤΗΔΕ κτλ, όσοι είχαν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία ήταν απρόσοδα επιδίωκαν πάση θυσία να απαλλαγούν από αυτά. Αυτό είναι μία τραγική κατάληξη για αυτούς που πάσχισαν και μόχθησαν για να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία», εξηγεί ο κ. Χαϊδούτης.

Με τις τιμές να έχουν πάρει την κατιούσα, σύμφωνα με τους μεσίτες, αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος για να αποκτήσει κάποιος ένα ακίνητο. «Λόγω των πάρα πολύ χαμηλών εμπορικών αξιών των ακινήτων, είναι η κατάλληλη εποχή για αγορά ακινήτου. Οι τιμές υπολείπονται κατά πολύ των αντικειμενικών αξιών, βέβαια να σημειώσουμε πως το κάθε ακίνητο καθορίζει την αξία από μόνο του (ανάλογα με την θέση και την κατάσταση του ακινήτου)», αναφέρει ο κ. Χαϊδούτης.

«Ο κόσμος αδυνατεί να κρατήσει τα ακίνητά του και αναγκάζεται να τα πουλήσει σε πολύ χαμηλές τιμές, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση. Σαφώς τα ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχουν μεγαλύτερη ζήτηση διότι μένουν πολλές οικογένειες και φυσικά πολλοί φοιτητές. Συνήθως αναζητούν σπίτια τα οποία να βρίσκονται κοντά στις σχολές τους ή άμα πρόκειται για εργαζομένους κοντά στις δουλειές τους», υπογραμμίζει ο σύμβουλος ακινήτων τεχνικού- μεσιτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Δημήτριος Μοσχάς.

Καλύτερα σημάδια

Αύξηση ενδιαφέροντος για αγορές ακινήτων, αρχίζουν να παρατηρούν σιγά- σιγά οι μεσίτες της Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί ο κ. Τζάρος, «από τον Απρίλιο που τελείωσε η ιστορία με τον φόρο υπεραξίας, η αγορά δείχνει καλύτερα σημάδια, όμως είναι μικρό το διάστημα για να κάνουμε κάποια εκτίμηση. Οι τιμές πώλησης έχουν ήδη πέσει πάρα πολύ που δεν υπάρχουν περιθώρια να πέσουν άλλο. Από περιοχή σε περιοχή, εντός του μεσοσταθμικού ιστού της Θεσσαλονίκης οι τιμές έχουν πέσει περίπου στο 60%, ενώ εκτός του αστικού ιστού οι τιμές έχουν πέσει πολύ περισσότερο. Το τελευταίο εξάμηνο υπήρχε σταθερότητα στις τιμές ενώ παρατηρήθηκε μία αύξηση του ενδιαφέροντος του αγοραστικού κοινού».

Οι παραδοσιακά πυκνοκατοικημένες περιοχές, φαίνεται να ελκύουν το ενδιαφέρον των περισσότερων αγοραστών. « Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για το κέντρο, ενώ στα ανατολικά έχουν ενδιαφέρον οι περιοχές της Καλαμαριάς, της Τούμπας, και της Χαριλάου. Αν φύγουμε προς τα έξω θα δούμε πολύ μικρότερο ενδιαφέρον, για παράδειγμα προς τη Θέρμη ή τους Ταγαράδες η ζήτηση μειώνεται κατά πολύ», αναφέρει ο κ. Τζάρος.

Ο ίδιος, συνεχίζει εξηγώντας ότι: «την “καλή” περίοδο κάποιες περιοχές που ήταν εκτός του αστικού ιστού είχαν μεγαλύτερο ζήτηση, γιατί τότε δεν υπήρχε το θέμα των μετακινήσεων και των λοιπών εξόδων συντήρησης που έχει ένα σπίτι έτσι πήγαιναν προς τα έξω για καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Θέλουν να βρίσκονται πιο κοντά στην πόλη, πιο κοντά στις δουλείες και να έχουν λιγότερα έξοδα συντήρησης σπιτιού», τονίζει ο κ. Τζάρος.  Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στον να αρχίσει να κινείται η αγορά ακινήτων το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει κατά πολύ τα επιτόκια των καταθέσεων, οπότε αν κάποιος έχει μερικά χρήματα στην άκρη προτιμά να τα επενδύσει σε κάποιο ακίνητο.

Ενοικίαση χωρίς μεσιτεία

Χέρι βοηθείας στην αναζήτηση στέγης στους πρωτοετείς φοιτητές, έρχεται να δώσει το τμήμα σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη υπηρεσία βοήθειας για την εύρεση στέγης παρέχεται δωρεάν από το τμήμα σπουδών του Α.Π.Θ. από το 2007. «Ο φοιτητής μπορεί να κάνει αναζήτηση των διαθέσιμων ακινήτων που υπάρχουν χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά από τη μεσιτεία. Τα ακίνητα βρίσκονται στα όρια της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο- καθώς υπάρχει τμήμα του Α.Π.Θ. που στεγάζεται στη Θέρμη για παράδειγμα- έτσι αρκετοί αναζητούν σπίτια που είναι λίγο πιο μακριά από το campus αλλά είναι πιο οικονομικά», εξηγεί η υπάλληλος του τμήματος σπουδών στο Α.Π.Θ., Πηνελόπη Συμεωνίδου.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.