, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών! Πόσοι και από που ήρθαν…

φωτο Σάββας Αυγητίδης / τουρίστες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 2014
φωτο Σάββας Αυγητίδης / τουρίστες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 2014

Σε αναθεώρηση των στόχων, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσων και των εσόδων, προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αεροπορικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για τον μήνα Αύγουστο.Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, συνεχίστηκε η εντυπωσιακή αύξηση και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καταγράφοντας αύξηση 13,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Σε επίπεδο οκταμήνου, η αύξηση αγγίζει το 15,8%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.Πλέον, για το 2014, οι διεθνείς αφίξεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 19,5 εκατομμύρια (προηγούμενη εκτίμηση, 19 εκατομμύρια), συνολικά 21,5 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας. Τα άμεσα έσοδα υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στα 13,5 δισ. ευρώ (προηγούμενη εκτίμηση, 13 δισ. ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας.

Ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, εκτιμάται ότι θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο, αλλά και στην απασχόληση, με τη δημιουργία 80.000 έως 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την παράλληλη υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.Σημειώνεται πως οι στόχοι θα επιτευχθούν, παρά τις απώλειες τουριστικών εσόδων για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ, οι αναφερόμενοι στόχοι επιτυγχάνονται 2- 3 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, βάσει του «Οδικού Χάρτη 2021» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας άνω του 0,6% για το 2014.

Ωστόσο και με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο ΣΕΤΕ, επισημαίνει ότι η εξαιρετικά θετική εικόνα της φετινής περιόδου επισκιάζεται από μια σειρά αναδυόμενων κινδύνων που ενδέχεται να ανακόψουν τη δυναμική της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού το 2015.Στους κινδύνους αυτούς συγκαταλέγονται η επιδείνωση της ρωσο- ουκρανικής κρίσης, οι πολλαπλές εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωζώνης, αλλά και η διατήρηση του ευρώ σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.