, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

H Θεσσαλονίκη και η… ιστορία της

 

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

Πολιτικοί του Βορρά έφτασαν να κατέχουν τις μισές θέσεις των κατά καιρούς κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως τα λεγόμενα… μεγάλα έργα -σε βάθος εικοσαετίας- μετριούνται σε δύο δάχτυλα: ο περιφερειακός και η διάνοιξη της Λαγκαδά. Α, και το μετρό, που αν ήταν αθηναϊκό έργο, θα λειτουργούσε εδώ και τέσσερα χρόνια!

Η Θεσσαλονίκη έχει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Αθήνας, όμως αν τα κονδύλια για τις υποδομές της έφταναν το ένα εικοστό σε αναλογία, θα αρκούσε για να είναι ικανοποιημένη. Δυστυχώς, την κατέταξαν ως επαρχία, γιατί έτσι την έβλεπαν πάντα, ακόμη και τα “παιδιά” της, που έγιναν υπουργοί και αρχηγοί.

Χτυπημένη από την ανεργία, βολοδέρνει και λιμοκτονεί γιατί οι βιοτεχνίες της (που ήταν τα γόνατα της οικονομίας της) λύγισαν από τον ανταγωνισμό των εισαγόμενων προϊόντων. Λιγότερο ευνοημένη στις επο- χές της ευημερίας, περισσότερο πληγωμένη από την οικονομική κρίση, παραπαίει ανάμεσα στο κλεμμένο όνειρο της «πρωτεύουσας των Βαλκανίων» και στις θριαμβολογίες του δημάρχου για μερικές χιλιάδες Τούρκους που θέλουν να δουν από κοντά το σπίτι του Κεμάλ κι άλλους τόσους Εβραίους που επισκέπτονται το μουσείο ολοκαυτώματος.

Έτσι η πόλη δεν μπορεί να αφηγηθεί καμία ιστο- ρία από τη σύγχρονη ζωή της. Δεν έχει παρόν, γιατί την στοίχειωσαν Τούρκοι, Εβραίοι και Αρμένιοι. Λείπει και η βιομηχανία. Έκλεισαν τα εργοστάσια της ΕΒΖ, της κόκα-κόλα και της γκούντ γίαρ. Τι πειράζει; Έ-χουμε τις αναμνήσεις ότι εδώ μετοίκησε ο έκπτωτος Οθωμανός σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ…

Λείπουν και οι υποδομές. “Πνιγόμαστε” σε μία Β. Όλγας και μία παραλιακή. Δεν πειράζει. Θα ξεχάσουμε τα προβλήματά μας, ενθυμούμενοι τότε που ήμασταν ένδοξη πόλη των Ισραηλιτών. “Ας… φάμε” ιστορία, παρελθόν, βυζαντινολογία και παλιά Λαδάδικα. Και όχι πώς είμαι ενάντια στις ιστορικές μνήμες αλλά η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει παρόν και μέλλον. Δεν μπορούν να την… ταΐζουν τα… φαντάσματα.

Αχρηστεύτηκε η ΔΕΘ, η βιομηχανική περιοχή της Σίνδου γνώρισε την παρακμή όταν βλέπαμε τρεις ολόκληρες «Θεσσαλονίκες» να κτίζονται μέσα στην Αθήνα, γιατί υπήρχε η δικαιολογία της εποχής, οι ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων. Μετά μας δια- βεβαίωναν, είναι η σειρά μας, τα επόμενα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα “ανέβουν” στη Θεσ- σαλονίκη. Πρόλαβε όμως η οικονομική κρίση και δεν έγιναν οι υποδομές που θα εκσυγχρόνιζαν το λι- μάνι, τη βιομηχανία, τις μεταφορές. Και η κοροϊδία συνεχίσθηκε από τα… παιδιά της. Μας αποκαλούν χωριάτες, χαραμοφάηδες, τεμπέληδες και κομπλε- ξικούς! Κι έγιναν και οικονομικά σκάνδαλα, λες και η Ζίμενς, τα υποβρύχια και η PROTON, ξεκίνησαν από εδώ. Αν όμως η διαφορά του πληθυσμού είναι ένα προς πέντε με την Αθήνα, τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι ένα προς εκατό…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.