, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στο «κόκκινο» η λεπτοσπείρωση στη Ζάκυνθο

ImageHandler

Συναγερμός για μια επικίνδυνη ζωονόσο, τη λεπτοσπείρωση, έχει σημάνει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκεται η Ζάκυνθος καθώς στο νησί η καταγραφή των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης έφτασε στο… κόκκινο.
 
Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους σε σύνολο 18 κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης που έχουν αναφερθεί αρμοδίως σε όλη τη χώρα, τα πέντε αφορούν σε κατοίκους της Ζακύνθου. Αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και στις περιοχές της Κέρκυρας και της Πρέβεζας.

Η έξαρση της λοιμώδους νόσου στις επίμαχες περιοχές, και ιδίως στη Ζάκυνθο, προβληματίζει τους επιστήμονες. Με δεδομένο ότι ο μέσος ετήσιος αριθμός κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο είναι 2,21 ανά 100.000 κατοίκους ενώ την ίδια στιγμή στην Αττική είναι 0,03 ανά 100.000 κατοίκους, αντιλαμβάνεται το εύρος του υγειονομικού προβλήματος στο νησί.
 
Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων των Γραφείων Ζωονόσων του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης και Περιβαλλοντικής Υγείας  του ΚΕΕΛΠΝΟ με επικεφαλής τον ομότιμο Καθηγητή Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής κ. Ιωάννη Τσελέντη μεταβαίνει στη Ζάκυνθο από την Δευτέρα 22 έως την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας θα υλοποιήσει ενημερωτικές δράσεις των Επαγγελματιών Υγείας και του πληθυσμού του νησιού.
 

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil είναι μια ζωονόσος που προκαλείται από στελέχη του βακτηριδίου (σπειροχαίτης) Leptospira interrogans. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από έκθεση σε νερό ή έδαφος μολυσμένο από ζώα που είναι συνήθως φορείς του βακτηριδίου. Αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι αποτελούν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο καθώς διασπείρουν το βακτηρίδιο με τα ούρα τους. Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά τον οφθαλμό και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

Η λεπτοσπείρωση εκδηλώνεται με ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να είναι ήπια (πυρετός, ρίγη, μυαλγία, πονοκέφαλος, εμετός) έως πολύ σοβαρά (ίκτερος, νεφρίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία, αιμορραγία από τη μύτη, αναιμία, επιπεφυκίτιδα, φλεγμονή στην ίριδα του ματιού, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα).
 

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας

 Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν ότι  είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα. Τα βασικά μέτρα που πρέπει να υιοθετεί ο πληθυσμός είναι τα εξής:
 
-Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
-Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
-Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
-Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
-Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
-Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ

 Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στις 13:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Ζακύνθου (Διοικητήριο) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης των Επαγγελματιών Υγείας  με θέμα «Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της Λεπτοσπείρωσης στην Ελλάδα». Αντίστοιχα,  την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 στις 17:30 στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης για το κοινό και τους τοπικούς παράγοντες με θέμα «Λεπτοσπείρωση: Πρόληψη και αντιμετώπιση»,  όπου  θα διατίθεται και ενημερωτικό υλικό.
 
Παράλληλα, θα γίνουν ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.