, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νεκροψία σε καλαμάρι… 350 κιλών!(video)

plokami-kalamari

Ένα κολοσσιαίο καλαμάρι βάρους 350 κιλών του είδους Mesonychoteuthis hamiltoni που είχε αλιευθεί πριν οκτώ μήνες στην Ανταρκτική είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν νεοζηλανδοί επιστήμονες. Το καλαμάρι είχε καταψυχθεί και αποψύχθηκε μόλις πρόσφατα για να μπει στο μικροσκόπιο.

Το κεφαλόποδο με μήκος 3,5 μέτρα αλιεύθηκε με παραγάδι από βάθος 1800 μέτρων στη Θάλασσα Ρος όπου ψάρευε το αλιευτικό του Καπετάνιου Τζον Μπένετ και εκτιμάται ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο είδος εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 14 μέτρα μαζί με τα πλοκάμια του και να καταδυθεί σε βάθος μέχρι 2000 μέτρα. Θεωρείται δε άριστος θηρευτής.

Το συγκεκριμένο ήταν ένα θηλυκό καλαμάρι με οκτώ βραχίονες μήκους άνω του ενός μέτρου έκαστος. Τα δύο του πλοκάμια πιθανότατα θα είχαν διπλάσιο μέγεθος αν δεν είχαν καταστραφεί.

Τα κολοσσιαία καλαμάρια ζουν στην περιοχή της Ανταρκτικής και δεν σχετίζονται με τα γιγάντια καλαμάρια που έχουν βρεθεί γύρω από τη Νέα Ζηλανδία. Τα γιγάντια καλαμάρια φτάνουν σε μήκος τα 13 μέτρα αλλά είναι ελαφρύτερα από τα κολοσσιαία.

Τα κολοσσιαία καλαμάρια σπανίως εμφανίζονται στον άνθρωπο με αποτέλεσμα η επιστημονική γνώση να είναι ελλιπής και να έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από την ύπαρξή τους.

Μελετώντας το τελευταίο εύρημα, οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τη θέση των κολοσσιαίων καλαμαριών στην τροφική αλυσίδα, για τη γενετική ποικιλία του είδους και βασικά στοιχεία για τα ενδιαιτήματά του.

Ο κολοσσός που πιάστηκε στην Ανταρκτική καταψύχθηκε και θα μεταφερθεί στο εθνικό μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, Te Papa, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον. Στο ίδιο μουσείο φυλάσσεται και ένα ακόμα κολοσσιαίο καλαμάρι που είχε αλιευθεί πριν από επτά χρόνια από τον Μπένετ και το πλήρωμά του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.