, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από την “Ελιά” στους… ουρανοξύστες

Matsika

Tου Βαγγέλη Στολάκη

Τη γνωρίσαμε μέσα από το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς» στις περασμένες ευρωεκλογές. Όπως η ίδια αναφέρει, αποτέλεσε πρόταση του σημερινού υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σήμερα η Βίκυ Μάτσικα έχει μεταναστεύσει στο Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται. Στέλνει ωστόσο, το μήνυμα ότι αν και μακριά την απασχολούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τις οποίες και παρακολουθεί!

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και μέχρι πρότινος έμενε στη Δροσιά της Θέρμης. Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Δημοσιογραφίας σε Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Έχει Master στις Διεθνείς, Ευρω-

παϊκές και Οικονομικές Σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έχει κάνει το MBA της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο SDA Bocconi School of Management. Στο παρελθόν εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια σε διαδικτυακά κυρίως ΜΜΕ, ως σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ως απόφοιτη της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης μιλά άψογα Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και… Αράβικα. Γνωρίζει πιάνο, ζωγραφίζει και στον ελεύθερό της χρόνο κάνει kick boxing.

Δίπλα στους οίκους αξιολόγησης

Μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση που της έγινε πριν λίγο καιρό ήταν η αιτία για να αφήσει τη Θεσσαλονίκη και να βρεθεί στο Λονδίνο. «Θεωρώ πως είναι σημαντικό κάποιος να έχει εργαστεί και συνάμα ζήσει σε μια άλλη χώρα για να μπορέσει να μεταβιβάσει την εμπειρία αυτή. Αυτό πρέπει να αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης ενός υποψηφίου που θέλει να συμμετέχει στα κοινά σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα αντιλαμβάνεται γρήγορα όποιες διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες μιας πολιτικής στρατηγικής σε επίπεδο κρατών» αναφέρει η Βίκυ Μάτσικα.

Τρεις μήνες μετά τις ευρωεκλογές που έδωσαν στην «Ελιά» 8% και τη δυνατότητα να εκλέξει δυο ευρωβουλευτές –ο ένας ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και η άλλη η πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή- κάνει το δικό της… «πλυντήριο». «Η συμμετοχή μου, μου έδωσε τη δυνατότητα να παλέψω για κάτι που πραγματικά πίστευα ότι μπορούσα να προσφέρω, ενώ παράλληλα κατάφερα να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους ανά την Ελλάδα και να δω από πρώτο χέρι τα ζητήματα του κάθε τόπου. Εκεί κατάλαβα ποιες είναι οι πραγματικές πολιτικές ελλείψεις αλλά και τις συνέπειες της υδροκεφαλίασης που περνούν από τα media στην κοινωνία» αναφέρει η ίδια στην Karfitsa ερωτώμενη για το τι απεκόμισε.

5.500 χιλιάδες σταυροί

Προεκλογικά πολλοί την κατηγόρησαν για το παρουσιαστικό της. Ξανθιά, εντυπωσιακή και πολύ… «τηλεοπτική» ανέφεραν οι κακές γλώσσες της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως μας αναφέρουν οι δικοί της άνθρωποι, η Βίκυ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τις γνωριμίες της με τους ανθρώπους των τηλεοράσεων και των εφημερίδων. «Απεναντίας προτίμησε να δώσει τη μάχη του σταυρού σε όλη τη χώρα» σχολιάζει χαρακτηριστικά συνυποψήφιός της. Βέβαια, και η ίδια θεωρεί πως η αναγνωρισιμότητα ενός υποψηφίου «παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για ένα καλό αποτέλεσμα». «Όσο και αν δε θα επιθυμούσα να δώσω αυτήν την απάντηση, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πως ο κόσμος ψηφίζει περισσότερο βάσει της αναγνωρισιμότητας ενός προσώπου και κατά συνέπεια του αριθμού τηλεοπτικών εμφανίσεων. Στα περισσότερα ευρω-

ψηφοδέλτια υπήρχαν μερικοί υποψήφιοι με βαριά βιογραφικά. Δυστυχώς, ακριβώς επειδή δεν είχαν την “εύνοια” των media, δεν μπόρεσαν να βρεθούν τις περισσότερες φορές ούτε καν στην πρώτη δεκάδα» σχολιάζει.

Χειραψίες και περιοδείες

Σε μόλις λίγες ημέρες, αφού βρισκόταν εκτός Ελλάδας και επέστρεψε λόγω ευρωεκλογών, η Βίκυ Μάτσικα κατόρθωσε να βρεθεί από τον Έβρο στην Κρήτη, να περπατήσει σε χωριά και κωμοπόλεις και να δώσει πολλές… χειραψίες. Για την απουσία της κατηγορήθηκε. Σε πείσμα όμως των «πρωτοκλασάτων» της Ελιάς κατόρθωσε να συγκεντρώσει περίπου 5.500 σταυρούς. Τι απαντά η ίδια στο σενάριο να είναι υποψήφια βουλευτής; «Προσωπικά έχω ουσιαστική και ισχυρή θέληση να προσφέρω στα κοινά, για το λόγο ότι υπάρχουν πολλά κενά σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο που μπορούν να καλυφθούν άμεσα και να κάνουν τη διαφορά. Ωστόσο, επειδή διανύουμε μια πολιτικά μεταβατική περίοδο και ειδικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αυτό θα αποφασιστεί αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις και έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα», λέει.

ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος

Αποφεύγει να τοποθετηθεί για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το εάν το ΠΑΣΟΚ θα είχε καλύτερα ποσοστά με άλλο πρόεδρο. «Το παρελθόν είναι παρελθόν και δεν αλλάζει. Προτιμώ λοιπόν να μιλώ και να πράττω στο παρόν και να περιμένω τα αποτελέσματα στο μέλλον. Αυτό μένει λοιπόν να το δούμε» σχολιάζει και συμπληρώνει: «Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο χρόνος και η ιστορία θα κρίνει αν θα είναι λάθος η πιθανή κατάργηση του». Τέλος, της ζητάμε να σχολιάσει τα «χαμηλά» ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη, όπως τα θέλουν οι δημοσκοπήσεις. «Κοιτώντας λίγους μόνο μήνες πίσω, μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς πως οι δημοσκοπήσεις δεν αντανακλούν πάντα την πραγματικότητα. Η κάλπη πάντα έχει τους δικούς της άσσους στο μανίκι. Κατά συνέπεια πιστεύω πως η Ελιά έχει διαμορφώσει μια συμπαγή βάση που κινείται γύρω στο 8%. Από την εμπειρία μου στις εκλογές κουβαλάω έντονα πάνω μου το παράπονο του κόσμου σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πιστεύω πως θα εισακουστεί και ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να ενεργοποιηθεί ανάλογα και να μεταφραστεί σε θετικά αποτελέσματα ανάκαμψης» καταλήγει η κ. Μάτσικα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.