, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εννιά ευρώ για μια… μπάλα παγωτό (και θέα)

φωτο Σάββας Αυγητίδης / Πύργος ΟΤΕ στη ΔΕΘ
φωτο Σάββας Αυγητίδης / Πύργος ΟΤΕ στη ΔΕΘ

Της Έλενας Κραβασίλη/φωτό: Σ. Αυγητίδης

Μετά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην καφετέρια που στεγάζεται στον Πύργο του ΟΤΕ στη ΔΕΘ για τον… πικρό καφέ των 8,5 ευρώ, η εικόνα παραμένει η ίδια. Όπως φαίνεται παρά τον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των ροφημάτων, ο ιδιοκτήτης δε φαίνεται να αλλάζει… πολιτική. Με τον ελληνικό καφέ να κοστίζει 5 ευρώ, τον διπλό καπουτσίνο να φτάνει τα 9,50 ευρώ και το μίξερ φρούτων το εξωφρενικό ποσό των 12 ευρώ, οι… θαμώνες είναι ελάχιστοι και κυρίως… τουρίστες που είναι αποφασισμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να απολαύσουν τη θέα.

αποδειξηΕμείς παραγγείλαμε ένα freddo espresso και ένα αναψυκτικό και πληρώσαμε 12,50 ευρώ. Να σημειώσουμε πως λόγω της βροχής, σε όποιο τραπέζι και αν επέλεγες να καθίσεις θα γινόσουν μούσκεμα με τις ρωγμές από το ταβάνι να στάζουν νερά. Την ώρα που βρέθηκε ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας Karfitsa στην συγκεκριμένη καφετέρια οι πελάτες ήταν μόλις δύο. «Παρήγγειλα παγωτό των 9 ευρώ. Οι τιμές είναι τσουχτερές, όμως πληρώνεις τη θέα. Το ίδιο παγωτό μπορείς να το γευτείς οπουδήποτε αλλού με 3 ευρώ. Θα ήταν προτιμότερο να έχουν βάλει είσοδο ούτως ώστε να μην είναι τόσο ακριβές οι τιμές καταλόγου», σημειώνει στην Karfitsa o Ευάγγελος Χατζηγεωργίου, που δεν είναι θαμώνας αλλά το επέλεξε για να δείξει την πόλη στην τουρίστρια φίλη του. Η Τσιν Σιν ήρθε από την Κίνα και όπως σημειώνει: «οι τιμές στον κατάλογο είναι πολύ ακριβές, όμως έχει εξαιρετική θέα. Και εγώ πλήρωσα 9 ευρώ για μία μπάλα παγωτού».

Παραβάσεις

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος σε συνέντευξή του, κλιμάκιο του υπουργείου πραγματοποίησε έλεγχο και βεβαίωσε το πρόστιμο που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. «Επιβλήθηκε πρόστιμο, το οποίο είναι πάνω από 1.000 ευρώ για όλες αυτές τις παραβάσεις. Από εκεί και έπειτα το πρόστιμο δεν επιβλήθηκε για τις τιμές που είχε το συγκεκριμένο κατάστημα, διότι έχουμε ελεύθερη αγορά και μπορεί ο καθένας να πουλάει ό,τι θέλει. Όμως και εμείς πρέπει να ελέγχουμε την αγορά και έχουμε και άλλες παραβάσεις. Βρήκαμε παραβάσεις, όπως το ότι δεν είχε θήκη παραπόνων, δεν είχε εκείνο, δεν είχε το άλλο… Όταν θέλεις και όταν ψάξεις, θα βρεις κάτι. Σημασία έχει το εξής, ότι αυτός ήταν αφελής και αντί να βάλει είσοδο και καφέ 3,50 ευρώ και 5 ευρώ, δηλαδή 8,50 ευρώ συνολικά, τα έβαλε όλα μαζί. Τώρα ας το φτιάξει. Είναι γεγονός ότι πουλούσε καφέ 8,50 ευρώ. Εδώ δεν είναι Σοβιέτ, είναι ελεύθερη οικονομία. Όμως η ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει και ασυδοσία», τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Γιακουμάτος.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Ανάπτυξης συμπλήρωσε ότι: «βέβαια μπορούσαμε να τον κατηγορήσουμε για αισχροκέρδεια, να τον πάμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή είχε το μονοπώλιο και δεσπόζουσα θέση κ.λπ., στον συγκεκριμένο χώρο. Δεν φτάνουμε εκεί. Του κάναμε μια σύσταση, του επιβλήθηκε και ένα πρόστιμο και από εκεί και πέρα ας αναλάβει τις ευθύνες του. Αντίστοιχοι έλεγχοι προχωρούν παντού. Κάθε μήνα στέλνω αναλυτικά στοιχεία για τα πρόστιμα που βάζουμε», κατέληξε ο κ. Γιακουμάτος.

Η απάντηση της ΔΕΘ-HELEXPO

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΘ- HELEXPO, σε επίσημη ανακοίνωσή της τόνισε τα ακόλουθα: «Ο Πύργος του ΟΤΕ, που βρίσκεται μέσα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 1970 και παραχωρήθηκε προς χρήση για 30 χρόνια στον ΟΤΕ. Μετά την πάροδο των 30 ετών ενοικιάστηκε για 12 χρόνια στον ΟΤΕ και το 2012 ανανεώθηκε αυτή η σύμβαση για μία ακόμη δωδεκαετία. Οι εγκαταστάσεις και οι δράσεις, που εκμισθώνονται ή πραγματοποιούνται εντός του Πύργου του ΟΤΕ, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του μισθωτή, δηλαδή του ΟΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΤΕ έχει επιλέξει και ανάδοχο για τη λειτουργία του κυλικείου, που βρίσκεται εντός του Πύργου. Η σχέση της ΔΕΘ-HELEXPO και του ΟΤΕ είναι μία σχέση αποκλειστικά εκμισθωτή-μισθωτή και ως εκ τούτου ο εθνικός εκθεσιακός φορέας δεν είχε και δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη στην επιλογή αναδόχων για την εκμετάλλευση χώρων εντός του Πύργου» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν έχουμε καμία ανάμειξη στον τιμοκατάλογο»

Στην έκδοση ανακοίνωσης προχώρησε και ο ΟΤΕ που σημειώνει πως δεν έχει απολύτως καμία ανάμειξη με τον τιμοκατάλογο. «Αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υψηλές τιμές σε χώρο εστίασης στον «Πύργο του ΟΤΕ» στο χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο OTE διευκρινίζει ότι: η σχέση του ΟΤΕ με το κατάστημα εστίασης που βρίσκεται εντός του Πύργου είναι σχέση υπεκμίσθωσης χώρου και ο ΟΤΕ ούτε γνωρίζει, ούτε έχει καμία απολύτως ανάμειξη ή αρμοδιότητα στις επιλογές ή τον τιμοκατάλογο του επιχειρηματία-υπομισθωτή, ο οποίος έχει και την αποκλειστική ευθύνη για τη γενικότερη λειτουργία της επιχείρησής του». Να σημειώσουμε ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης καφετέριας, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.