, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αμφίπολη-Τι δείχνει η τρίτη θύρα του τύμβου

amfipolis

Εντατικά δούλευαν όλο το Σαββατοκύριακο στην ανασκαφή της Αμφίπολης, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου. Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί από την ανασκαφική ομάδα, η είσοδος στον τρίτο θάλαμο θα γίνει μέσω του θυρώματος που υπάρχει στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Αυτό το θύρωμα αποκαλύπτεται σιγά σιγά και όλοι ελπίζουν ότι από σήμερα, ή το αργότερο από αύριο, θα είναι δυνατές οι εργασίες στον επόμενο θάλαμο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το ύψος των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά από τον διαφραγματικό τοίχο κατέβηκε αρκετά. Στόχος ήταν να φτάσει στο μισό. Εκεί θα πρέπει να σταματήσει η αποχωμάτωση, γιατί προκειμένου να συνεχιστεί πρέπει να ξεκινήσουν οι αποχωματώσεις στον επόμενο θάλαμο, ώστε να μοιραστούν τα φορτία και να μην έχουμε καταρρεύσεις. Εφόσον η δίοδος ελευθερωθεί αρκετά, θα ξεκινήσουν οι υποστυλώσεις στον τρίτο θάλαμο, στον οποίο πρέπει να τοποθετηθούν πρώτα τα υλικά για τις σκαλωσιές και τα πατάρια, δηλαδή σωλήνες και μαδέρια.

Εν τω μεταξύ, έχει απελευθερωθεί από τα χώματα ολόκληρος ο πρώτος θάλαμος, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα ανάγλυφα των σφιγγών. Το μαρμαροθετημένο δάπεδο που αποκαλύφθηκε έχει καλυφθεί με ειδικό υλικό για να μη φθείρεται από τα πατήματα των μελών του συνεργείου και από το χώμα που μεταφέρεται. Θα μείνει καλυμμένο μέχρι το τέλος της ανασκαφής, αφού προς το παρόν δεν έχει κάποιο μυστικό να αποκαλύψει στους αρχαιολόγους –κάποιες φορές τα δάπεδα έχουν σκηνές από ψηφιδωτά, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν κάτι σχετικό με τη ζωή του νεκρού.

Με την αποκάλυψη και βάθρου των Καρυάτιδων οι επιστήμονες δεν έμαθαν κάτι καινούργιο. Επιβεβαίωσαν τα όσα ήδη γνώριζαν, ότι για την κατασκευή του τάφου έχει χρησιμοποιηθεί εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο, όμως δεν εντόπισαν κάποιο στοιχείο που θα τους βοηθούσε περαιτέρω στη χρονολόγηση, όπως ανάγλυφη αναπαράσταση ή κυμάτιο.

Το θύρωμα του τρίτου θαλάμου έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει. Είναι κι αυτό καμωμένο από εξαιρετικό υλικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι έχει κάποιο ανάγλυφο διακοσμητικό στοιχείο επάνω του. Χωρίς παραστάσεις φαίνεται πως είναι και οι επενδυμένοι με μάρμαρο τοίχοι του δεύτερου θαλάμου.

Όλοι ελπίζουν πως αν τις επόμενες ημέρες εξασφαλιστεί η σωστή υποστύλωση του τρίτου θαλάμου, του οποίου ο θόλος είναι «σε κατάσταση οριακής ισορροπίας» σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, θα ανιχνευθούν σύντομα τα βασικά χαρακτηριστικά του τρίτου θαλάμου. Οι ανασκαφείς θα δουν τι έχει τελικά προς την πλευρά του τέταρτου θυρώματος, αν είναι σκάλα ή ράμπα.

 

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.