, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Να τολμήσει ο Σαμαράς!

του Νικολάου Καραμανλήkaramanlis-new-660370

Σε έναν χώρο, συναισθηματικά φορτισμένο, στο ξενοδοχείο «Athos Palace», στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής, η Νέα Δημοκρατία  γιορτάζει σήμερα τα 40ά γενέθλιά της. Ήταν Μάιος του 1979, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διακήρυττε στο πρώτο συνέδριο την ιδεολογία του κόμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο σημερινός ηγέτης της ιστορικής παράταξης, θα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα στελέχη, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός κεντροδεξιού μετώπου.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με φόντο τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα «μιλήσει» στο θυμικό όλων όσοι πέρασαν από τις τάξεις του κόμματος είτε ως απλοί ψηφοφόροι, είτε ως στελέχη. Η επέτειος αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί για να συσπειρωθεί η παράταξη, αφού πολύς κόσμος είναι αποστασιοποιημένος και δυσαρεστημένος από τις τραγικές συνέπειες που βιώνει εξαιτίας της κρίσης.

Η λύση δεν είναι η οπισθοδρόμηση της χώρας και η διολίσθηση σε πρακτικές του παρελθόντος. Ομως, δεν μπορούν να συνεχιστούν και οι ίδιες πρακτικές των τελευταίων ετών, που η πολυπόθητη ανάπτυξη έχει εξαφανιστεί κάτω από το βάρος της απίστευτης φορομπηχτικής πολιτικής. Για να περάσουμε στη «μεταμνημονιακή ημέρα» δεν φτάνουν μόνο οι εξαγγελίες και οι προθέσεις. Πρέπει να υπάρξουν και έργα. Για να μπορεί το προσκλητήριο του πρωθυπουργού να έχει αντίκρισμα.

Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, στη χώρα και την παράταξη, αν συνεχιστούν επιλογές που συνθλίβουν τον κοινωνικό ιστό. Δεν γίνεται μια παράταξη, που ανέκαθεν προστάτευε την ατομική ιδιοκτησία, τώρα να την εξοντώνει επιβάλλοντας αυθαίρετους φόρους που υποτίθεται είναι έκτακτοι, αλλά γίνονται μόνιμοι.

Αντί των επιλογών διωγμού του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση οφείλει να «σπάσει αβγά» και να καταργήσει φορείς, να περιορίσει κρατικές δαπάνες, να μειώσει τη φορολογία, να εξαφανίσει τη γραφειοκρατία και να κάνει τη χώρα ελκυστική στις επενδύσεις. Η μεγάλη Κεντροδεξιά μπορεί να επανασυσπειρωθεί μόνο με αλλαγή πολιτικής και όχι απλώς με προσκλητήριο προσωπικοτήτων. Ας το τολμήσει ο πρωθυπουργός και η παράταξη θα γίνει και πάλι μεγάλη, όπως ήταν…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.