, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Το μνημείο είναι μακεδονικός τάφος» επιμένει η Κ. Περιστέρη

peristeri

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ Βαγγέλης Στολάκης 

Νεότερη ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφών στο λόφο Καστά παρείχαν σήμερα η επικεφαλής των ερευνών Κατερίνα Περιστέρη και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η σωστή ενημέρωση. Προσπαθούμε να υπάρχει ενημέρωση από τον τελευταίο πολίτη μέχρι και τον ειδικό, τον επιστήμονα, τον αρχαιολόγο έτσι ώστε να υπάρχει κατανόηση της δουλειάς που κάνουμε», σημείωσε η κ. Περιστέρη.

Η αρχαιολόγος συμπλήρωσε πως «δεν ασχολούμαστε με τα διάφορα σχόλια. Δεν τους δίνουμε σημασία. Η ανασκαφή προχωρεί πολύ καλά και ελπίζουμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, όταν τελειώσει η ανασκαφή. Η ύπαρξη θυρώματος μας επιβεβαιώνει. Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για ένα τάφο και έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα για το τελευταίο τέταρτο του τέταρτου π.Χ. αιώνα».

Σε ό,τι αφορά τον ένοικο του τάφου είπε ότι άμα δεν τελειώσει μια ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι μέσα. «Πάμε πολύ καλά με την υποστήλωση. Είναι δουλειές που πρέπει να γίνουν και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ασφάλεια του μνημείου», κατέληξε.

Από την πλευρά της η ΓΓ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα της Αμφίπολης στο παρελθόν. «Η Αμφίπολη από τη στιγμή που ιδρύεται είναι μια ακμάζουσα πόλη με πολύ σημαντικούς πόρους. Άλλωστε αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που οι Αθηναίοι επέλεξαν να ιδρύσουν την αποικία. Την Αμφίπολη το υπουργείο Πολιτισμού δεν την ανακάλυψε όπως κάποιοι θέλουν να λένε τώρα. Είναι πολλά χρόνια που ασχολείται. Η δημοσιότητα και η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την αναπτυξιακή πορεία αυτού του τόπου», σχολίασε η κ. Μενδώνη.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.