, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σπίτια σε τιμές… πολυτελών Ι.Χ.

550_334_355445Σπίτια σε τιμές πολυτελών I.X διατίθενται προς πώληση στην αγορά. Πολλοί ιδιοκτήτες, τα εισοδήματα των οποίων έχουν «βυθιστεί», καθιστώντας αδύνατη την πληρωμή των φόρων κατοχής, αναγκάζονται να βγάλουν στο σφυρί την περιουσία τους, πουλώντας ακόμη και κάτω από το 75% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους.

Το πόσο χαμηλότερα έναντι των αντικειμενικών θα δεχτεί να πουλήσει κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από την κατάσταση του ακινήτου, τα τετραγωνικά και την τοποθεσία του έως την ανάγκη του για άμεσο, «ζεστό» χρήμα. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα κατόχου διαμερίσματος στον Αγιο Παντελεήμονα, με αντικειμενική αξία 100.00 ευρώ, που το «σκοτώνει» έναντι 40.000 ευρώ, ενώ διαμέρισμα 75 τ.μ. στη Λάρισα πωλείται 58.000 ευρώ, τη στιγμή που η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στις 90.000 ευρώ.

Τέσσερις ζώνες

Σε μια προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το ποσοστό πτώσης των εμπορικών έναντι των αντικειμενικών τιμών, ο υπεύθυνος του μεσιτικού γραφείου κ. Αθανάσιος Ζηρογιάννης, διαχωρίζει τέσσερις ζώνες. Στην πρώτη ανήκουν ακίνητα τα οποία είναι ως επί το πλείστον «βαριά», δηλαδή 200 τετραγωνικά και πάνω. Σε τοποθεσίες που θεωρούνται υποβαθμισμένες(Κυψέλη, Αχαρνών, Πατήσια). Η διαφορά μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών «αγγίζει» το 65-75%.

Στη δεύτερη υπολογίζονται τα ακίνητα πέριξ των παραπάνω περιοχών, όπως. Νέα Χαλκηδόνα. Κερατσίνι, Κοκκινιά, Αγιοι Ανάργυροι. Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό κυμαίνεται από 55 έως 65%.

Η Τρίτη ζώνη αφορά στις αποκαλούμενες και high περιοχές, όπως Κολωνάκι και Ζωγράφου, που λόγω του πανεπιστημίου εμφανίζεται πιο.. ανθεκτική στην κρίση. Τα ακίνητα σε αυτήν την ζώνη πωλούνται έως και 20% κάτω από την αντικειμενική τους αξία.

Τέλος, μικρότερη διαφορά -10%- μεταξύ των δύο τιμών εντοπίζεται σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια, κυρίως εξαιτίας της έλειψης προσφοράς.

«Ακινησία»

Το άνοιγμα της ψαλίδας, που παρατηρείται με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών αξιών, έχει, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, «παγώσει» τις αγοραπωλησίες. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο, δεν είναι δυνατόν ο αγοραστής να πληρώνει ένα ακίνητο 150.000 ευρώ – ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο- και, εάν η αντικειμενική αξία είναι 250.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, ο πωλητής αποκτά «πόθεν έσχες» για 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων για τα ακίνητα της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Θεόδωρο Μητράκο, από τις 215.000 αγοραπωλησίες που είχαν καταγραφεί το 2005, η φετινή χρονιά θα κλείσει μόλις στις 35.000.

Μέσα σε σχεδόν μια 10ετία, δηλαδή, η αγορά ακινήτων έχει χάσει περί τις 180.000 συμφωνίες, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα φορολογικά έσοδα. «Το λογοπαίγνιο που δημιουργείται με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς και με τους λανθασμένους μαθηματικούς τύπους, που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό τόσο αυτών όσο και των φόρων στην ακίνητη περιουσία, αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για κάθε επενδυτή. Είναι μια παραδοχή που επισημαίνει και η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της. Δεν μπορεί ένας επενδυτής να μη γνωρίζει εξαρχής το κόστος κατοχής της ακίνητης περιουσίας. Ο οικονομικός προϋπολογισμός, τόσο για ένα νοικοκυριό όσο και για μία επιχείρηση , είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να το λάβουμε πολύ καλά υπόψη μας, εάν επιθυμούμε την πραγματική ανάπτυξη» , επισημαίνει ο κ Θεμιστοκλής Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates. 

.real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.