, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε 6 χρόνια…

Εικόνα κατάρρευσης για δεύτερη ημέρα εμφάνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών.  Συνεχίσθηκε η αποεπένδυση ξένων funds τα οποία ανησυχούν για τα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης και για το ενδεχόμενο πιθανής αλλαγής πολιτικής, με αφορμή και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές και σε μία παρατεταμένη πολιτική παράλυση. Η αγορά επηρεάσθηκε καταλυτικά και από την εκτίναξη των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο 7,6% και σε αυτά ήλθε να προστεθεί και η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης απώλειες άνω του 2%, λόγω των ανησυχιών για αναβίωση της ευρωπαϊκής κρίσης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 888,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,25%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου του 2013 (884,60 μονάδες). Από τις αρχές του 2014 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 23,54%. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ανήλθαν στο μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας εξαετίας.

Αρχικά η αγορά προσπάθησε να αντιδράσει ανοδικά κινούμενη έως τις 956,02 μονάδες(+0,82%) για να εκδηλωθούν μαζικές πωλήσεις στη συνέχεια που «βύθισαν» τον δείκτη έως τις 852,87 μονάδες με την πτώση να προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις φθάνοντας έως το 10,05%. Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε μεγάλη άνοδο, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός και ανήλθε στα 263,04 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης του  Χ.Α. σημείωσε απώλειες έως και 10%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε διάστημα 6 ετών! Πάνω από 4 δισ. ευρώ κάνανε φτερά από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε μόλις 2 ημέρες.

Επιθετικές ρευστοποιήσεις, κάθετη πτώση δεικτών και ένα νέο κράς – για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση – περίμενε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις πωλήσεις να είναι αισθητές σε όλο το εύρος της αγοράς, αδιακρίτως. Σστο γενικευμένο ξεπούλημα συνέβαλε και η κατάρρευση των ευρωπαϊκών αγορών την οποία επισφράγισαν οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Wall Street. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, με τους επενδυτές να επηρεάζονται και από την κατάρρευση των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται σήμερα, Τετάρτη, στο 7,7%, με το spread σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς να ανέρχεται στις 691 μονάδες βάσης.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,11% και διαμορφώνεται στα 1,2643 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 135,712 γεν, στο 0,7950 με τη στερλίνα και στο 1,2075 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,19% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 107,335 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5903 με τη στερλίνα και στο 0,9551 με το ελβετικό φράγκο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.