, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων ετών… 28!

TIGANIES

Της Βίκυς Δέτσικα

Όλοι έχετε κάνει μία στάση για να γευτείτε νόστιμα κρεατικά σε κάποιο από τα μαγαζιά της αλυσίδας «Τηγανιές και Σχάρες» είτε στα Λαδάδικα, είτε στη Λεωφόρο Στρατού με Καυταζόγλου, είτε στην Καλαμαριά στην οδό Σοφούλη. Έχετε αναρωτηθεί όμως σε ποιον ανήκει αυτή η επιτυχημένη αλυσίδα που σας «καλοταΐζει» από το 2005;  Στα… 28 του χρόνια ο Δημήτρης Τζερμιάς, όχι μόνο έχει καταφέρει να συνεχίσει επάξια το έργο που ξεκίνησε ο πατέρας του στο χώρο της εστίασης, αλλά πλέον έχει κάνει και τη δική του οικογένεια. Η «Κ» συνάντησε στο μαγαζί της Καλαμαριάς, το οποίο και διευθύνει, τον ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας «Τηγανιές και Σχάρες», και έμαθε πώς ένας τόσο νέος άνθρωπος μπορεί όχι μόνο να διαχειρίζεται ικανά μια τόσο μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση αλλά και να την επεκτείνει σε περίοδο κρίσης.

Βοηθός σερβιτόρου από… παιδί!

Η οικογένεια Τζερμιά, βρίσκεται εδώ και 25 χρόνια στο χώρο της εστίασης, με τον πατέρα του Δημήτρη να έχει δημιουργήσει συνολικά 19 καταστήματα φαγητού, που άλλα έκαναν τον κύκλο τους και έκλεισαν, άλλα δεν προχωρήσανε και τελικά κατέληξαν σε αυτά τα καταστήματα που έχουν σήμερα. Ο Δημήτρης από την παιδική του ηλικία ήταν μέσα στις επιχειρήσεις μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος για αυτόν ήταν «σχολείο». «Η πρώτη μου δουλειά ήταν να μαζεύω τραπέζια. Η δεύτερη ήταν να βοηθάω στη λάντζα και να πετάω τα σκουπίδια. Μεγαλώνοντας εγώ και τα αδέρφια μου, πιάσαμε κάποια συγκεκριμένα πόστα στην επιχείρηση, γιατί δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους, έτσι μάθαμε όλες τις δουλειές μέσα στο μαγαζί», δηλώνει στην «Κ» ο Δημήτρης Τζερμιάς.

Ο νεαρός επιχειρηματίας έχοντας περάσει από όλα τα πόστα σε μικρή ηλικία, κατάλαβε από νωρίς ότι η εστίαση δεν είναι μία εύκολη υπόθεση αλλά ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι ένας τομέας επιχειρήσεων που έχει μέλλον στην Ελλάδα. Μάλιστα θυμάται χαρακτηριστικά τα λόγια του πατέρα του που πάντα του έλεγε: «όποιος δεν γνωρίζει τη δουλειά του σερβιτόρου στην Ελλάδα είναι αμόρφωτος».

Συνδύασε το… «σχολείο της ζωής» με τις σπουδές!

Θέλοντας λοιπόν να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση την οποία αγάπησε και πόνεσε μέσα από τη σκληρή δουλειά, ο Δημήτρης Τζερμιάς αποφάσισε να συνδυάσει τα μαθήματα ζωής που του είχε παραδώσει ο πατέρας του μαζί με ανάλογες σπουδές ώστε να είναι πιο έτοιμος στο να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. Πέρασε στην Κέρκυρα στη σχολή τουριστικών, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές θητείες και μετά πήγε σε μία ακόμη σχολή για να σπουδάσει λογιστικά και marketing. «Η μαγειρική είναι ένα βασικό κομμάτι σε ένα εστιατόριο, υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που πρέπει να γνωρίζεις για να διαχειριστείς ένα εστιατόριο. Καταρχήν το μάνατζμεντ, το marketing, το κομμάτι των αγορών, των προμηθειών, όλα αυτά είναι κομμάτια ενός παζλ που πρέπει να συνθέσεις για να έχεις το συνολικό αποτέλεσμα», τονίζει ο Δημήτρης Τζερμιάς.

Τα θεμέλια της επιτυχίας για… το μέλλον

Εκτός από το ωραίο περιβάλλον που θυμίζει μπακάλικο, οι «Τηγανιές και Σχάρες» είναι κατά κύριο λόγο ένα λαϊκό απλό μαγαζί που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο που του αρέσει το καλό και νόστιμο φαγητό. Η συνάρτηση ποιοτικού φαγητού, με ελληνικά προϊόντα και προσιτών τιμών είναι κάτι το οποίο έχει κερδίσει κερδίσει εδώ και εννέα χρόνια Θεσσαλονικείς, επισκέπτες και τουρίστες που επισκέπτονται το κατάστημα ξανά και ξανά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζέρμια εκτός από το σέβεσαι το «στομάχι» και την «τσέπη» του καταναλωτή, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει ο σεβασμός απέναντι σ το προσωπικό που εργάζεται στην επιχείρηση, που αυτή τη στιγμή φτάνει περίπου τους 200 εργαζομένους. «Δεν θα ήμουν ότι είμαι χωρίς αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους και εμείς βασιζόμαστε. Ένα μαγαζί είναι “ένα κουφάρι”, έπιπλα και σκεύη. Οι άνθρωποι του δίνουν ζωή. Και η εμπιστοσύνη μεταξύ μας είναι αμοιβαία», επισημαίνει ο Δημήτρης Τζερμιάς.

Έχοντας τις βάσεις και ένα δυνατό team, ο Δημήτρης Τζερμιάς στα 28 του ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Μάλιστα εκτός από τα τρία καταστήματα «Τηγανιές και Σχάρες», το «Φουλ του Μεζέ» στα Λαδάδικα και την “Fabiano Pizza” στο Λευκό Πύργο, τα οποία διαχειρίζεται, πρόσφατα επεκτάθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, με το «Ελληνικόν», ώστε να γνωρίσουν και οι Αθηναίοι ξεχωριστές σαλονικιώτικες γεύσεις. «Όταν έχεις μια υγιή επιχείρηση με γερά θεμέλια, θες και να επεκταθείς. Είναι σημαντικό τόσο για εμάς όσο και για τους ανθρώπους που απασχολούμε, να έχουμε βλέψεις για το αύριο», καταλήγει ο κ. Τζερμιάς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.