, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μέτρα για την κλιματική αλλαγή από 4 δήμους…

φωτο Σάββας Αυγητίδης / Oκτώβριος 2014 / Θεσσαλονίκη
φωτο Σάββας Αυγητίδης / Oκτώβριος 2014 / Θεσσαλονίκη / περισσότερες φωτο εδώ: www.e-photopress.blogspot.com

Δράσεις για την κλιματική αλλαγή, τις οποίες προωθούν ήδη 100 ευρωπαϊκοί δήμοι, θα αναπτύξουν και τέσσερις δήμοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο ειδικών στρατηγικών σχεδίων θα καταγράφονται και μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος.

Πρόκειται για τη συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η τοπική αυτοδιοίκηση της Ευρώπης με την ονομασία “Σύμφωνο των Δημάρχων” για την επίτευξη των στόχων 20-20-20, η οποία αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%, τη συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον κατά 20% στη συνολική ενέργεια που καταναλώνεται και τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 20%.

Τις νέες δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή προωθούν οι δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη, στο πλαίσιο του προγράμματος “Mayors Adapt” (http://mayors-adapt.eu), το οποίο θα συμβάλει στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού και των σχεδίων δράσης του κάθε δήμου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του έργου και ως μεσολαβητής (help desk) και των υπολοίπων ΟΤΑ της περιφέρειας για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων δράσης.

Για αυτό τον λόγο η διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προτίθεται να καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα “Life”, που θα αποσκοπεί στην εκπόνηση σχεδίων δράσης των τεσσάρων δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης “Ανατολική ΑΕ”, ενώ στην πρόταση που θα υποβληθεί από την περιφέρεια θα συμμετέχουν επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Μεταφορών, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “Δήμητρα” κ.ά.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή γίνεται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την εισήγηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στα σχέδια θα περιλαμβάνονται η σύνταξη πιλοτικού οδηγού για την ανάπτυξη ανάλογων σχεδίων από τους ΟΤΑ, καθώς και η δημιουργία δομών στήριξης για τη διάδοση και υιοθέτηση των δράσεων του έργου από δήμους της Ελλάδας.

Τα πακέτα εργασίας και οι βασικές δράσεις του έργου θα είναι οι εξής:
* Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης στους τέσσερις δήμους αναφορικά με τα σχέδια δράσης τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
* Αξιολόγηση της ευπάθειας και του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι δήμοι από την κλιματική αλλαγή.
* Καθορισμός των στρατηγικών που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τέσσερις δήμοι για να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις από την κλιματική αλλαγή.
* Σύνταξη των σχεδίων δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τους οικείους δήμους.
* Παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων δράσεων.
* Ενίσχυση της ικανότητας των τεσσάρων δήμων να εφαρμόσουν τις δράσεις που αποφάσισαν στο πλαίσιο των σχεδίων τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
* Εφαρμογή πιλοτικών δράσεων που θα προκύψουν από τα σχέδια δράσης.
* Ενέργειες διάχυσης όπως website, φυλλάδια, συνέδρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, δικτύωση, help desk.πηγή: makthes.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.