, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Υπέρβαρα τα ελληνόπουλα της κρίσης

ImageHandler (5)

 

Τα ελληνόπουλα ηλικίας 6- 9 χρόνων ανακηρύσσονται τα πιο υπέρβαρα, μεταξύ των συνομηλίκων τους από 16 χώρες της Γηραιάς ηπείρου – Πώς η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους «απειλεί» την υγεία τους

«Αρνητική» ευρωπαϊκή διάκριση κατέκτησε για μία ακόμη φορά η χώρα μας, με τα ελληνόπουλα ηλικίας 6- 9 χρόνων να ανακηρύσσονται τα πιο υπέρβαρα, μεταξύ των συνομηλίκων τους από 16 χώρες της Γηραιάς ηπείρου. Την ίδια στιγμή, στενή είναι η σχέση όπως προέκυψε από την έρευνα της παιδικής παχυσαρκίας με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση.

Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά της Β΄ τάξης Δημοτικού (ποσοστό  48,9% των αγοριών και 44,8% των κοριτσιών)  βρέθηκε ότι έχουν βάρος άνω του φυσιολογικού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους. Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών αυξάνει όσο μεγαλώνει και η ηλικία τους: στην Δ τάξη του Δημοτικού σχολείου το ποσοστό των υπέρβαρων έχει αυξηθεί κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες στα αγόρια, φτάνοντας το 57,2%,  και κατά 5,2 μονάδες στα κορίτσια ( από 44,8% το ποσοστό έφτασε στο 50%).

Την αυξημένη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα υπογραμμίζει  η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), με αφορμή την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας, την οποία διοργανώνει η ΕΙΕΠ από 21 έως 26 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, με αφορμή την τρέχουσα εβδομάδα ευαισθητοποίησης διεξήχθη και η έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Το δείγμα αποτέλεσαν 5.682 μαθητές του Δημοτικών Σχολείων, 2.758 της Β’ τάξης και 2.924 της Δ’ τάξης.

 

Η κρίση «πάχυνε» τα φτωχά ελληνόπουλα

Η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των παχύσαρκων αγοριών που προέρχονται από φτωχές οικογένειες είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο των παχύσαρκων παιδιών που ανήκουν σε πιο εύρωστες οικονομικά οικογένειες.

Ανάλογη απόκλιση καταγράφεται στα σχετικά ποσοστά των κοριτσιών με βάση την οικονομική κατάσταση της οικογένειας: το 26,4% των παχύσαρκων κοριτσιών μεγαλώνουν σε οικογένειες με εισόδημα ετήσιο έως 30.000 ευρώ ενώ σε νοικοκυριά με πιο μεγάλα εισοδήματα το ποσοστό των παχύσαρκων πέφτει στο 12%.

 

Η παιδική παχυσαρκία έχει αυξημένη συχνότητα σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι:

– Στα αγόρια 7 ετών, σε οικογένειες με ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ήταν 18,1 kg/m2 ενώ στα αγόρια σε οικογένειες με εισόδημα άνω ή ίσιο των 30.000 ευρώ, ήταν 17,27 kg/m2, σαφώς χαμηλότερος.

– Αντίστοιχα, για τα κορίτσια 7 ετών σε οικογένειες με ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2 & τα κορίτσια σε οικογένειες με εισόδημα άνω ή ίσιο με των 30.000 ευρώ, 16,75 kg/m2.

– Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσιο των 30.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ.

 

Απειλή για την υγεία των παιδιών η παχυσαρκία

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή.

Οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας είναι μεταξύ άλλων:

-Αύξηση της αρτηριακής πίεσης, με ποσοστό 9-13% των υπέρβαρων παιδιών να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και 30% υπέρταση

-Δυσλιπιδαιμία, δηλαδή αυξημένη χοληστερίνη

-Ινσουλινοαντίσταση – Υπερισνουλιναιμία, με το 25% των παχύσαρκων παιδιών να έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και το 45% των νέο-διαγνωσθέντων διαβητικών παιδιών και εφήβων να είναι διαβήτης τύπου 2

-Διαταραχές ύπνου με το 33% των σοβαρά παχύσαρκων παιδιών να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.