, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΒΕΘ: “Νάρκη για τα οικοδομικά επαγγέλματα η… παρατεταμένη ύφεση”!

 

φωτο Σάββας Αυγητίδης / κέντρο Θεσσαλονίκης 2014
φωτο Σάββας Αυγητίδης / κέντρο Θεσσαλονίκης 2014

Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η οικονομική κρίση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από το χώρο της οικοδομής, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους πλέον λαβωμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 μέχρι και το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ρολά κατέβασαν 1.775 επιχειρήσεις- μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα έναρξη στο μητρώο του Επιμελητηρίου έκαναν 617 επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια το ισοζύγιο των εγγραφών – διαγραφών είναι 1 προς 3 επιχειρήσεις.

Η αγορά ακινήτων που έχει περιέλθει σε κατάσταση χειμέριας νάρκης, δεν φαίνεται να ανακάμπτει παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, περιορίζονται συνεχώς. Ενδεικτικό είναι ότι στο διάστημα 2008-2014, οι τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη υποχώρησαν κατά 38,5%. Την ίδια ώρα το απόθεμα των νεόδμητων κατοικιών, σε επίπεδο επικράτειας, αγγίζει τον αριθμό – ρεκόρ των 250.000- 270.000.

Η παροχή υπηρεσιών ο μεγάλος χαμένος

Έντονη είναι η απροθυμία εισόδου σε επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο της οικοδομής, όπως αυτή καταγράφεται στα στοιχεία του ΒΕΘ για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014. Πιο συγκεκριμένα μόλις 14 επιχειρήσεις αποφάσισαν να εισέλθουν στον εν λόγω χώρο, ενώ 225 έβαλαν λουκέτο.

Κατηγοριοποιώντας τους κλάδους που είναι εγγεγραμμένοι στο ΒΕΘ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών αναφορικά με την οικοδομή (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές εργασίες, εργασίες εγκαταστάσεων αερίου, θέρμανσης, αερισμού, τοποθέτησης θερμοσιφώνων, περιφράξεων και κιγκλιδωμάτων, χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων κ.α.) αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της οικοδομικής ανομβρίας. Πιο συγκεκριμένα στην προαναφερθείσα κατηγορία, κατά το εννεάμηνο του 2014 έκαναν έναρξη 3, ενώ αποχώρησαν από την ενεργό δράση 138.

Την ίδια ώρα φυλλοροούν και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις αλουμινοκατασκευές (κατασκευή προκατασκευασμένων κτιρίων από μέταλλο, πορτών, παραθύρων, κλειδαριών, χρηματοκιβωτίων, μεταλλικών τζακιών κ.α. ) καθώς ξεκίνησαν δραστηριότητα 11, ενώ αποχαιρέτησαν την επαγγελματική δράση 60.

Καμία εγγραφή δεν καταγράφηκε στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα οικοδομικά υλικά (παραγωγή γύψου, ασβέστη, κεραμικών πλίνθων, ειδών από γυαλί, κοπή, μορφοποίηση και τελική επεξεργασία μαρμάρου κα.) ενώ 19 επιχειρήσεις διαγράφηκαν.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή κτιρίων (οικιστικών κτιρίων, κατασκευαστικές εργασίες (π.χ. προσθήκες), εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης). Στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους δεν υπήρξε καμία εγγραφή, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 8.

Περισσότερα τα λουκέτα το 2012

‘Μαύρη’ χρονιά αναφορικά με τον αριθμό των λουκέτων αποτελεί το 2012, καθώς 407 επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ 130 μπήκαν στο χώρο της κατασκευής. Την εν λόγω χρονιά στην παροχή υπηρεσιών – όπως αυτή αναφέρεται στην παραπάνω περιγραφή- 292 επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ 92 έκαναν έναρξη.

Στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με οικοδομικά υλικά προστέθηκαν 7 νέες επιχειρήσεις, ενώ 19 σταμάτησαν τη δραστηριότητα.
Στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή κτιρίων έναρξη έκαναν 7, ενώ διεγράφησαν 6.
Τέλος από το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αλουμινοκατασκευές 90 διεγράφησαν, ενώ 24 μπήκαν στην επαγγελματική δράση.

Το 2013, 377 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον οικοδομικό χώρο αποφάσισαν να βγουν εκτός επαγγελματικού στίβου, ενώ έκαναν εγγραφή 102.

Το 2012, 394 επιχειρήσεις διαγράφησαν και 156 ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ το 2011 η εικόνα ήταν λίγο πιο ισορροπημένη με 215 εγγραφές, έναντι 372 διαγραφών.

«Χωρίς αύριο μοιάζει να είναι ο χώρος της οικοδομής, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός νέου νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δε θα καταστρέφει την κτηματαγορά.

«Η διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα θα πρέπει να προχωρήσει, καθώς υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, γεγονός που οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των πραγματικών αξιών τους», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι «η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά την παραγωγική διαδικασία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει, επιτέλους, το ζήτημα της οικοδομής προς την αναπτυξιακή του κατεύθυνση και όχι μόνο με εισπρακτικά κριτήρια».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.