, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Έγιναν…εκπομπάρχες οι πάντες με προϊόντα επιεικώς ευτελή!»

1 (6)

 

Υπηρετεί πιστά την ενημέρωση, είτε από δελτία ειδήσεων είτε από τις εκπομπές της, εδώ και είκοσι χρόνια διαγράφοντας τη δική πορεία στον χώρο. Η δημοσιογράφος Φαίη Μαυραγάνη μίλα στην «Karfitsa» για την νέα ενημερωτική εκπομπή που παρουσιάζει στο κανάλι «Ε», για τον σύζυγό της και δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση αλλά και για την εμπειρία της από την ΕΡΤ.

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Από τις πρώτες κιόλας μέρες η εκπομπή σας «Τώρα ό,τι συμβαίνει» σε ένα μικρό και νεοσύστατο κανάλι, το «Ε» έκανε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης αφήνοντας πίσω κανάλια όπως το Mega και το Alpha. Νιώθετε δικαιωμένη;

Νιώθω μια διαρκή αγωνία και βρίσκομαι σε έναν διαρκή αγώνα με τον εαυτό μου. Προσπαθούμε με την ολιγομελή ομάδα μου να παράξουμε ένα αξιοπρεπές προϊόν σε δύσκολες εποχές υπερβαίνοντας, πραγματικά, εαυτόν. Η οποία αριθμητική επιβράβευση μας χαροποιεί πολύ, διότι συγκριτικά με αντίστοιχες παραγωγές εμείς λειτουργούμε με τα ελάχιστα.

Τα νούμερα της τηλεθέασης μπορούν να γίνουν εμμονή;

Δυστυχώς μπορούν να γίνουν εφόσον καθορίζουν συμβόλαια και ανεβοκατεβάζουν καριέρες. Θα σας πω ψέματα, αν πω ότι δεν με ενδιαφέρει να πηγαίνουμε καλά τηρουμένων των αναλογιών του καναλιού. Χαίρομαι όταν πάμε καλά και εκνευρίζομαι όταν θεωρώ ότι έχουμε κάνει μια καλή εκπομπή και αυτό δεν αποτυπώνεται αριθμητικά.

Θα αφήνατε την ενημέρωση για την ψυχαγωγία;

Κοιτάξτε από όταν ξεκίνησα δημοσιογραφικά είμαι μέσα στις ειδήσεις. 1993-1997 ρεπόρτερ της ΕΤ1, 1997-2011 συντάκτρια και παρουσιάστρια ειδήσεων, ακολούθησαν άπειρες πολιτικές εκπομπές σε ένα διαδικτυακό κανάλι, ειδησεογραφικά μαγκαζίνο στο ραδιόφωνο και πάει λέγοντας. Η επαγγελματική μου ζωή καταγράφει τις ειδήσεις της τελευταίας 20ετίας, άρα είναι μέσα στο αίμα μου αυτή η δημοσιογραφική πλευρά, υπό την έννοια αυτή δεν έχω σκεφτεί να κάνω ένα τηλεπαιχνίδι, όμως η εκπομπή έχει στοιχεία χαλαρά και εναλλακτικά και αυτό μου αρέσει. Δεν θα μου άρεσε να μαγειρεύω στον «αέρα», παρότι μου αρέσει το μαγείρεμα, ούτε να χορεύω, να κάνω κουτσομπολιό και άλλα τέτοια της μόδας, τα τελευταία αρκετά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση.

Πώς είναι η ζωή μέσα στο σπίτι με δύο δημοσιογράφους; Ανταγωνισμός μεταξύ σας υπάρχει;

Κανένας απολύτως ανταγωνισμός. Τον Νίκο τον θαυμάζω και τον παραδέχομαι τόσο πολύ σαν δημοσιογράφο που μόνο να πάρω από αυτόν μπορώ. Μ΄ αρέσει που είναι δημοσιογραφικό τσακάλι και έχει αντανακλαστικά και αισθητική στη δουλειά του όσο λίγοι. Το έχει αποδείξει με ό,τι είδους εκπομπής κι αν καταπιάστηκε. Βέβαια, μιλάμε πολύ λίγο για τη δουλειά διότι πλέον δεν υπάρχει και ο χρόνος. Η εκπομπή «60΄Ελλάδα» απαιτεί πολύωρα γυρίσματα και πολύωρο μοντάζ, συνεπώς τις λίγες ώρες που καταφέρνουμε να τα πούμε είναι για ζητήματα της οικογένειάς μας, των παιδιών μας.

Χτυπήματα κάτω από τη μέση έχετε δεχτεί;

Φυσικά, όσο φυσικό είναι για αρκετούς ανθρώπους να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Θα σας αναφέρω μια αστεία ιστορία. Συνάδελφος με συμβουλεύει τι όρους να βάλω στο νέο μου συμβόλαιο, στη δουλειά που βρισκόμουν τότε, ώστε να μην είναι διάτρητο και κινδυνεύσω από κάποιον αλεξιπτωτιστή που μπορεί να επιβουλεύεται τη θέση μου…ο ίδιος ένα χρόνο μετά με εκπαραθύρωσε!

Διαφημίσεις για την τηλεόραση θα κάνατε όπως τόσοι και τόσοι συνάδελφοι σας;

Αν είναι κάτι πολύ δυνατό ώστε να αξίζει την πειθαρχική μου παραπομπή ή τη διαγραφή μου από την ΕΣΗΕΑ.

Εκτός από την εκπομπή του συζύγου σας, ποιες εκπομπές άλλων συναδέλφων παρακολουθείτε στην τηλεόραση;

Ακούγεται παράδοξο αλλά δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Κατ΄ αρχήν δεν προλαβαίνω, κατά δεύτερον τις λίγες ώρες που είναι ανοιχτή η τηλεόραση είναι σε κάποιο παιδικό πρόγραμμα. Παρόλαυτά τα μόνα προγράμματα που κατά καιρούς παρακολουθώ είναι η εκπομπή της Τσαπανίδου, του Πρετεντέρη και του Χατζηνικολάου. Σήμερα χάζεψα και την έναρξη του πρωινού του Μέγκα, διότι η Έλενα και ο Μάρκος είναι φίλοι μας. Μου άρεσαν και τους εύχομαι να σκίσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής τηλεόρασης ποιο είναι σήμερα;

Η τηλεόραση όπως και όλη η ελληνική κοινωνία καλείται να λειτουργήσει εκ του μη έχοντος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά, αν και από φέτος κάτι άρχισε να κινείται και αυτό είναι θετικό. Νομίζω όμως ότι πιθανόν αυτή η αναπροσαρμογή λόγω κρίσης μπορεί να κάνει ένα ξεσκαρτάρισμα και αυτό να βγει σε καλό, διότι ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν για αρκετά χρόνια η είσοδος και της κουτσής Μαρίας. Έγιναν εκπομπάρχες οι πάντες με προϊόντα επιεικώς ευτελή.

Λόγω κρίσης έχετε ρίξει τα στάνταρ σας;

Εντελώς. Όχι όπως ήξερες -όπως λέει και η παροιμία- αλλά όπως βρήκες. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, είναι όλα πολύ πιο λίγα για όλους πια και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό.­

Ξεκινήσατε την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων στην ΕΡΤ. Ποια ήταν η δική σας εμπειρία από την δημόσια τηλεόραση;

Η εμπειρία μου δυστυχώς ήταν κάκιστη. Παρότι ήταν το πρώτο μου δημοσιογραφικό σπίτι και θα έπρεπε να το θυμάμαι με νοσταλγία και γλύκα, έχω πολύ άσχημες εικόνες. Εξαιρώ κάποιους λίγους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων και από ΄κει και πέρα το χάος. Συμπεριφορές απαράδεκτες λες και πήγα στο τσιφλίκι τους να εργαστώ, κομπλεξισμοί, εκδικητικότητα από ανθρώπους που αποτελούσαν γάγγραινα της ΕΡΤ, ήταν διαχρονικοί ,δεν τους πείραζε κανείς, κυβερνήσεις έπεφταν, αλεξιπτωτιστές της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ πήγαιναν και έρχονταν και κάποιοι άνθρωποι έμεναν εκεί, απαραίτητοι για όλα τα καθεστώτα , με τη ρουφιανιά και την κακία. Και ή ήσουν μαζί τους σε ένα καθεστώς αηδιαστικό κατ΄ εμέ ή ήσουν εχθρός τους. Πέραν αυτών έχω να θυμάμαι πολλές επεισοδιακές στιγμές και κατά την πρώτη παρουσίαση ειδήσεων και από ρεπορτάζ. Θυμάμαι φορές που έκανα ένα καλό και δυνατό ρεπορτάζ και υπήρχαν άνθρωποι που μου έλεγαν μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα πάλι στο μηδέν θα σε στείλω! Ωραίες στιγμές!!!

Με τον σύζυγο σας θα συνεργαζόσασταν ξανά;

Ποιος ξέρει. Δεν το επιδιώξαμε τότε έτυχε, μπορεί να ξανατύχει μπορεί και όχι, άλλωστε η καθημερινή μας συνεργασία στη ζωή δεν μας γεννά άλλες ανάγκες!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.