, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οσες ρυθμίσεις και να γίνουν…

karamanlis-new-660370Του Νικολάου Καραμανλή

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι καταναλωτές κούρεψαν 21,1% τις αγορές στα είδη πρώτης ανάγκης. Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχει κίνηση στα σούπερ μάρκετ, αλλά η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη είναι μειωμένη κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, στην έρευνα καταγράφεται αυτή η μείωση και σε απόλυτα νούμερα. Δηλαδή, η μέση δαπάνη ανέρχεται πλέον στα 46,8 ευρώ από τα 53,1 ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Μπορεί το ποσό των 6,3 ευρώ που αντιστοιχεί στη διαφορά να μη φαίνεται και τόσο μεγάλο. Ομως, είναι! Γιατί, πλέον, οι Ελληνες πολίτες μετράνε και το μονόλεπτο! Πολλές, από τις άλλοτε λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες, θυσιάστηκαν, αφού ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Και, δυστυχώς, παρά τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού αισιόδοξες προβλέψεις, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Είναι βέβαιο ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρειαζόταν, αλλά δεν φτάνει! Πάρα πολλοί θα σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Και θα προσπαθούν κάθε μήνα με αιματηρές θυσίες να αντεπεξέλθουν. Ομως, τι θα γίνει όταν του χρόνου, τέτοια εποχή ή και πιο μπροστά, θα λάβει και το… ραβασάκι από την Εφορία για τα εισοδήματα του 2014; Δεν θα έχει να το πληρώσει, ούτε το ένα ούτε και αυτό της ρύθμισης. Πάλι θα συσσωρευτούν χρέη και φτου και από την αρχή…

Ας μη γελιόμαστε. Καλές οι ρυθμίσεις, αλλά ακόμη καλύτερες οι μειώσεις των φόρων! Οι εξοντωτικοί φόροι, η τεράστια γραφειοκρατία, το ατέλειωτο Δημόσιο, οι ελάχιστες ιδιωτικοποιήσεις, η περίπου ασήμαντη συρρίκνωση του κράτους και η επιβολή κανόνων και περιορισμών για όρια μισθών, συντάξεων κ.λπ. είναι λανθασμένες επιλογές που δεν οδηγούν πουθενά… Πάντως όχι στην περιβόητη ανάπτυξη που όλο έρχεται, αλλά…

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.