, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι χαμένοι ψηφοφόροι!

ekloges5_0

Του Δημήτρη Βασιλειάδη*

Είναι εκπληκτικό, ακόμα και για κάποιον που καθημερινά ασχολείται με τους αριθμούς, τι μπορούν να σου πουν αν τους βάλεις σε μια τάξη και τους δεις κάπως διαφορετικά.

Έκανα λοιπόν τον κόπο να επισκεφτώ την σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) και να «κατεβάσω» τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και των εγκύρων ψηφοδελτίων για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2004 μέχρι και τον Ιούνιο του 2012. Θυμίζω ότι το 2012 είχαμε δύο αναμετρήσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Δείτε τι προκύπτει:

grafima1

Αν ο πίνακας δεν βοηθά για την άμεση κατανόηση του τι συνέβη από το 2004 μέχρι το 2012, δείτε στο γράφημα:

grafima2

Στο γράφημα παρατηρούμε ότι ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο διάστημα 2004 έως 2012 παραμένει με ελάχιστες αποκλείσεις σταθερός (σχεδόν ευθεία γραμμή), ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων πέφτει από αναμέτρηση σε αναμέτρηση. Χωρίς λοιπόν να έχουν αφαιρεθεί ψηφοφόροι από τους εκλογικούς καταλόγους (αντιθέτως υπάρχει και μια οριακή αύξηση), οι απώλειες σε έγκυρα ψηφοδέλτια φτάνουν αθροιστικά από το 2004 έως και τον Ιούνιο του 2012 το 1.249.155. Αποκορύφωμα ο Ιούνιος του 2012 με 532.000 λιγότερους ψηφοφόρους από το 2009. Στη γλώσσα των εκλογών αυτό το λέμε αποχή. Στην πολιτική ανάλυση ο όρος αποχή δεν καλύπτει ούτε εξηγεί το τι πραγματικά συνέβη ή τι μπορεί ακόμα να συμβεί όταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών αρνείται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Η ανάλυση της αποχής είναι αυτή που θα βοηθήσει στην κατανόηση της εκλογικής συμπεριφοράς. Η αποχή δεν προέρχεται από τα κόμματα της αριστεράς. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2004 πήρε 3,26%, το 2007 πήρε 5,04%, το 2009 έπεσε στο 4,6% για να φτάσει τον Ιούνιο του 2012 στο 26,9%. Όταν ένα κόμμα ψηφίζεται συνεχώς από περισσότερους πολίτες άρα δεν πλήττεται από την αποχή, όπως τουλάχιστον αυτή αποτυπώνεται στον πίνακα και το γράφημα. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με το ΚΚΕ που κρατά με μικρές αυξομειώσεις τα ποσοστά του, δεν πλήττεται δηλαδή από τη μη προσέλευση ψηφοφόρων.

Ένα ακόμη παράδοξο: η εμφάνιση νέων κομμάτων (ΛΑΟΣ, ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ) που κατάφεραν να μπουν στην Βουλή και άλλων που δεν κατάφεραν να μπουν (κόμμα Κατσέλη, Μπακογιάννη, διάφορα φιλελεύθερα σχήματα), δεν κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους και να αναστρέψουν την τάση της αποφυγής της εκλογικής διαδικασίας. Λογικά θα περίμενε κανείς να φέρουν επιπλέον πολίτες. Δεν το πέτυχαν.

Γιατί και κυρίως από πού ψηφίζουν λοιπόν λιγότεροι κάθε φορά; Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος θα πει κάποιος είναι ένας βασικός λόγος που απωθεί τους πολίτες από τις κάλπες. Πως όμως η απαξίωση αυτή οδηγεί στην αύξηση της εκλογικής επιρροής κάποιων κομμάτων; Η απαξίωση του συστήματος είναι μερική και όχι ολική;

Το 2004 ψήφισαν 3.360.506 πολίτες ΝΔ. Τον Μάιο του 2012 την ψήφισαν 1.825.497 πολίτες, που σημαίνει από το ’04 έως το ’12 λιγότεροι 2.168.403 πολίτες , περίπου δηλαδή το 1/3 της δύναμης της του 2004!. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν συναντούνται στα άλλα κόμματα.  Έχουν υπάρξει μετακινήσεις προς άλλα κόμματα, αλλά η απώλεια των περίπου 2,1 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν εξηγείται, ιδιαίτερα αν δούμε στον πίνακα το 1,2 εκ. ψηφοφόρων που χάθηκαν από το ’04 έως το ’12. Άρα μάλλον τις ημερομηνίες των εκλογών η ΝΔ (και μέρος αφορά και ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ) δεν έπεισε και μάλλον δεν κατάφερε να σηκώσει τους ψηφοφόρους της από τον καναπέ.   Κάθε φορά μάλιστα σήκωνε όλο και λιγότερους.

Τι θα γίνει όμως αν για κάποιον ή κάποιους λόγους καταφέρει τελικά η ΝΔ να αλλάξει την συμπεριφορά των χαμένων ψηφοφόρων της; Αν έστω το 50% των χαμένων ψηφοφόρων πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές, ποια θα είναι η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος; Οι δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» λαμβάνουν υπόψη τους μια τέτοια αλλαγή συμπεριφοράς; Η ΝΔ (και εν μέρει και το ΠΑΣΟΚ) πως σκέφτονται να «αφυπνίσουν» από τον λήθαργο του καναπέ τους αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους, που βάσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων εξακολουθούν να υπάρχουν κάπου στο cloud(σύννεφο ελληνιστί) της πολιτικής;

Η ανάλυση του αποστασιοποιημένου ψηφοφόρου είναι επιτακτική ανάγκη και θα αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο για την χάραξη  της εκλογικής στρατηγικής της επόμενης αναμέτρησης. Αυτός ο ψηφοφόρος θα κάνει την διαφορά. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ας σηκώσουν μανίκια. Αυτούς αφορά!

*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.