, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Tι είπαν οι εξαγωγείς Β. Ελλάδος στον Γ. Στουρνάρα…

ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ / ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2014
ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ / ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2014

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα, μεταξύ της Διοίκησης του ΣΕΒΕ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής 130 τραπεζών, εξέφρασε την ικανοποίηση του Συνδέσμου για το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη διαδικασία των «stress tests». Τόνισε ότι μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους stress tests τους τελευταίους μήνες και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και ήρθε η ώρα  η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκειά τους να αξιοποιηθεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα στην υποστήριξη των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Η σημερινή αδυναμία χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα των ελληνικών εξαγωγών, όπου το διάστημα Ιαν-Αύγουστος 2014 καταγράφηκε κάμψη κατά 4% (συμπ. πετρελαιοειδών) σε ετήσια βάση. Κατά συνέπεια, η αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και η μείωση του κόστους χρήματος κρίνονται αναγκαίες, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον για τον Έλληνα επιχειρηματία να ανταγωνιστεί διεθνώς επιχειρήσεις από χώρες, οι οποίες όχι μόνο έχουν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια, αλλά και δανείζονται με σαφώς πιο χαμηλό κόστος χρήματος.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα και οι ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καλούνται να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων (καθορισμένη διάρκεια έως €250 χιλ.) ξεπερνάει το 7%, όταν για ανάλογη χρηματοδότηση μια γερμανική εταιρεία πληρώνει 2%, μια γαλλική περίπου 2,5%, ενώ κάτω του 5% είναι το κόστος για μια ιταλικήΑίτημα του ΣΕΒΕ είναι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 5%, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους χρήματος στα επίπεδα του 4%, ώστε να επανεκκινηθούν οι παραγωγικές μονάδες και να ανακοπεί η πτώση των εξαγωγών.

Ο Δρ Λουφάκης αναφέρθηκε στην εισφορά 0,6% του ν. 128/75 που επιβάλλεται στις χορηγήσεις και προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και στο παράδοξο ότι πρόκειται για ένα μέτρο που, ενώ αρχικά είχε ληφθεί για να ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές, τελικά λειτουργεί εις βάρος τους, επιβαρύνοντας το κόστος χρήματος. Ζητούμενη σήμερα είναι η κατάργηση του μέτρου για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το συνολικό κόστος δανεισμού. Επεσήμανε ακόμα το διαχρονικό χάσμα που υπάρχει στην Ελλάδα στον τομέα των μικροπιστώσεων (microfinance), το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο εργαλείο ανάπτυξης και περιορισμού της ανεργίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι απαιτείται η ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του θεσμού και στην χώρα μας, ενώ πρότεινε τη συμπερίληψη των μικροπιστώσεων στις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνηγορεί για την σπουδαιότητα των εξαγωγών ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται η στενή συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και με τους επιχειρηματικούς φορείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και δεν θα παραμείνει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ένα λογιστικό μέγεθος.

 

Στατιστικά στοιχεία ελληνικών εξαγωγών εμπορευματικών συναλλαγών

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)  και την ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το διάστημα Ιαν-Αύγουστος 2014, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν πτώση κατά 4%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές μας κατέγραψαν μείωση κατά 3%. Οι εισαγωγές μας κατέγραψαν στασιμότητα (συμπ. πετρελαιοειδών), διαμορφώνοντας την αξία του εμπορικού ελλείμματος σε €13,5 δις., αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 5%.

Πίνακας 1. Ελληνικό εξωτερικό εμπόριο εμπορευματικών συναλλαγών

(ποσά σε εκατ. €συμπ. πετρελαιοειδών) Ιαν-Αυγ2012 Ιαν-Αυγ2013 Ιαν-Αυγ2014 ΕΤ14/13 MΕΤ12/14
Ελληνικές Εισαγωγές 32.822,5 31.306,6 31.252,3 0% -2%
Ελληνικές Εξαγωγές 17.349,5 18.433,0 17.709,9 -4% 1%
Εμπορικό Ισοζύγιο (15.473,0) (12.873,6) (13.542,4) 5% -6%
Εξαγωγές / Εισαγωγές 52,9% 58,9% 56,7% -5,8% 3,2%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ/ Επεξεργασία: ΙΕΕΣ – ΣΕΒΕ/ ΕΤ: Ετήσια Τάση/  ΜΕΤ: Μέση Ετήσια Τάση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.