, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιατροσόφια για το κρυολόγημα: Ποια είναι αποτελεσματικά και ποια όχι

f09324d95bbd3298c737256adf4c6af5_L

 

Πλένετε συνεχώς τα χέρια σας και αποφεύγετε τις στενές επαφές με όσους εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος, όμως δεν καταφέρατε να τη γλιτώσετε…

Επειδή η ξεκούραση στις μέρες μας είναι… πολυτέλεια, θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να εκπληρώνετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις ενώ ταυτόχρονα υπομένετε τους μυϊκούς πόνους, τον πονόλαιμο και την ενοχλητική ρινική συμφόρηση.

Υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμες λύσεις, άλλες φαρμακευτικές και άλλες εναλλακτικές. Ποιες είναι πραγματικά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και ποιες είναι εντελώς περιττές;

1. Βιταμίνες

Το δυνατό ανοσοποιητικό θα σας εξασφαλίσει ως ένα βαθμό την προστασία από τους παθογόνους μικροοργανισμούς ή θα επιταχύνει την εξάλειψή τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που εκπόνησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή που βρίσκονται κυρίως στα καρότα και τις χρωματιστές πιπεριές, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα βασικότερα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η έλλειψή του συνεπάγεται εκτενείς βλάβες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού –όπως τα Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία εξολοθρεύουν τους βλαβερούς «εισβολείς». Μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες ποσότητες ψευδαργύρου είτε με τη μορφή συμπληρώματος είτε από τροφές όπως τα οστρακοειδή, το σπανάκι και η γλυκιά κολοκύθα.

3. Εχινάκεια

Το βότανο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με άλλα βότανα όπως η Βαπτισία ρίζα (wild indigo) και η Θούγια.

4. Κοτόσουπα

Η πιο κλασική λύση για τη γρίπη και το κρυολόγημα. Βοηθά στην καταστολή της φλεγμονής, ενώ τα λαχανικά και τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε να προσθέσουμε (καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ) ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

5. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Είναι ενδεδειγμένα για την καταστολή μεμονωμένων συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και η ρινική συμφόρηση, η αποτελεσματικότητα ορισμένων είναι όμως περιορισμένη στα μικρά παιδιά. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο φάρμακο.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.