, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κλινική-πρότυπο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης!

AXEPA copyΤης Φρόσως Βαρβάρα

Μονάδα αυξημένης φροντίδας για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, εξωτερικά ιατρεία διεθνώς αναγνωρισμένα αλλά και πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο διαθέτει η Α’ προπαιδευτική κλινική της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για μια κλινική, η οποία ιδρύθηκε το 1943, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρότυπο. «Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες Παθολογικές Κλινικές και επιτελεί σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς, όπως στον τομέα της περίθαλψης, με τη νοσηλεία μεγάλου αριθμού ασθενών, αλλά και λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων όλου του φάσματος της παθολογίας, στον εκπαιδευτικό τομέα με φοιτητές της Ιατρικής αλλά και της Οδοντιατρικής Σχολής, τους οποίους εκπαιδεύει στην Παθολογία και στον ερευνητικό τομέα με μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά» επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της κλινικής, Απόστολος Χατζητόλιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην κλινική διδάσκεται το μάθημα της Κλινικής Διαγνωστικής και Νοσολογίας στους φοιτητές του 3ου έτους Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής και το μάθημα της Παθολογίας στο 5ο και 6ο έτος. Διδάσκεται, επίσης, το επιλεγόμενο μάθημα των θρομβοεμβολικών παθήσεων. «Στην Κλινική υπηρετούν 10 ειδικοί γιατροί και εκπαιδεύονται 25 ειδικευόμενοι. Η Κλινική έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδικότητες, εκτός από την Παθολογία, στην Αιματολογία, στη Γαστρεντερολογία και τη  Νεφρολογία, διαθέτοντας τα αντίστοιχα τμήματα και τους αντίστοιχους ειδικούς γιατρούς» τονίζει ο κ. Χατζητόλιος.

Μονάδα αυξημένης φροντίδας

Η κλινική είναι η μόνη παθολογική κλινική στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει μονάδα αυξημένης φροντίδας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως στις ανεπτυγμένες χώρες. «Υπάρχει ένα έλλειμμα, όπως αναγνωρίζεται, στην αντιμετώπισή τους, λόγω της μη ύπαρξης ειδικών ΜΑΦ. Ενώ έχουμε ΜΑΦ για τη νοσηλεία των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια δεν υπάρχουν τέτοιες μονάδες και είναι μια εξαιρετική ιδιαιτερότητα για την Κλινική μας να διαθέτει τέτοια μονάδα, η οποία δημιουργήθηκε από δωρεά που έκανε στην κλινική η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών, μετά από την αποδοχή του αιτήματος μας από τον Πρόεδρό της, Καθηγητή κ. Θεόδωρο Δαρδαβέση» αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της κλινικής.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζητόλιος στην υπεροξία και οξεία φάση του αγγειακού εγκεφαλικού (πρώτες 24 και 72 ώρες αντίστοιχα), οι ασθενείς συνδέονται με ένα μόνιτορ και παρακολουθούνται εκεί από εξειδικευμένο προσωπικό όλες οι ζωτικές τους λειτουργίες αρτηριακή πίεση, σφύξεις, κορεσμός οξυγόνου, θερμοκρασία.

«Αντιλαμβάνεσθε, ότι έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την έκβαση του περιστατικού μεταβολές των ζωτικών αυτών λειτουργιών. Από τις μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται πως η αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών σε ΜΑΦ σε σχέση με κοινό θάλαμο, βελτιώνει την έκβαση του περιστατικού κατά περισσότερο από 20%» συμπληρώνει. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά εκείνους τους ασθενείς που έχουν τις προϋποθέσεις να υποβληθούν σε θρομβόλυση, θα πρέπει να νοσηλευθούν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας καθώς, όπως λέει, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση με μόνιτορ. «Στα εμφράγματα του μυοκαρδίου οι θρομβολύσεις είναι κάτι καθημερινό, δυστυχώς λόγω της έλλειψης ΜΑΦ για τα αγγειακά εγκεφαλικά, δεν γίνονται όσο συχνά  θα μπορούσαν, προκειμένου να σωθούν πολλοί άρρωστοι από τις αναπηρίες που συνεπάγεται το αγγειακό εγκεφαλικό» υποστηρίζει.

Θρομβολύσεις χωρίς παρενέργειες

Στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της Κλινικής έχουνε γίνει 9 θρομβολύσεις έως σήμερα σε νέους ασθενείς ως επί το πλείστον, από 50 έως 70 ετών, χωρίς παρενέργειες. «Παρότι η εφαρμογή θρομβόλυσης σε ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο περιορίζεται λόγω του στενού χρονικού «παραθύρου», δηλαδή του διαστήματος των 3 ή 4,5 ωρών που πρέπει ο ασθενής να έχει προσέλθει μετά την εκδήλωση του επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων που θα κρίνουν την καταλληλότητά του να υποβληθεί σε θρομβόλυση (νευρολογική εκτίμηση, προσδιορισμός σκορ με διάφορες κλίμακες βαρύτητας του επεισοδίου, εργαστηριακός έλεγχος αίματος, απεικονιστικός έλεγχος με αξονική τομογραφία), στην Μονάδα έχουμε κάνει 9 θρομβολύσεις» επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας Χρήστος Σαββόπουλος και συνεχίζει: «Οι ασθενείς πήγαν στο σπίτι τους και στη δουλειά τους χωρίς να έχουν την ανάγκη φροντίδας από τρίτους, γεγονός σημαντικό τόσο από πλευράς οικογενειακού και κοινωνικού προβλήματος, όσο και από πλευράς κόστους. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών αισθάνθηκαν την ανάγκη να μας ευχαριστήσουν και εγγράφως για τη βέλτιστη αυτή αγωγή, που τους παρείχε η Κλινική μας και κατ’ επέκταση το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ».

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Η Κλινική καλύπτει τόσο κατά την νοσηλεία, όσο και σε επίπεδο Εξωτερικών Ιατρείων, όλο το φάσμα της Παθολογίας, με ιδιαίτερο όμως προσανατολισμό στις καρδιαγγειακές παθήσεις. «Η δουλειά γίνεται με μεγάλη προσπάθεια από τους συναδέλφους και θα τολμούσα να πω και με ιδιαίτερη επιτυχία. Έχει αναγνωρισθεί μάλιστα και διεθνώς, αλλά και από την Ελληνική Πολιτεία. Έτσι το διαβητολογικό ιατρείο πρόσφατα έχει αναβαθμισθεί σε Διαβητολογικό Κέντρο. Δηλαδή δικαιούται από το Νόμο να παρέχει εξειδίκευση σε γιατρούς του ΕΣΥ στον διαβήτη» αναφέρει ο κ. Χατζητόλιος. «Το ιατρείο Υπέρτασης, επίσης προ μηνών, αναγνωρίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης ως διακεκριμένο Κέντρο Αριστείας. Υπάρχουν συνεπώς συνάδελφοι που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, ενώ το ιατρείο παχυσαρκίας είναι το μόνο στην Ελλάδα αναγνωρισμένο Κέντρο Αντιμετώπισης της παχυσαρκίας από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκία», συμπληρώνει.

Μεγάλος ο όγκος των ασθενών

Η Κλινική εφημερεύει 4 φορές το μήνα και δέχεται έναν όγκο ασθενών της τάξης των 50 έως 80 ασθενών ανά εφημερία, με αποτέλεσμα τα 45 κρεβάτια που διαθέτει να μην επαρκούν με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς στο πρώτο ή δεύτερο 24ωρο να νοσηλεύονται ως φιλοξενούμενοι σε άλλες Κλινικές. «Ο μεγάλος όγκος των ασθενών οπωσδήποτε δημιουργεί μεγάλο φόρτο εργασίας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω και των περικοπών των εφημεριών αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία και εργάζεται με αυταπάρνηση. Η θέση μου, όπως και των συνεργατών μου, είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όλοι οι ασθενείς με τον καλύτερο τρόπο και προσπαθούμε γι’ αυτό καθημερινά» τονίζει ο κ. Χατζητόλιος. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, Χρήστος Σαββόπουλος αναφέρει: «Προσπαθούμε να γίνεται με βάση την κλινική εικόνα όσο το δυνατόν καλύτερη και ασφαλέστερη κατανομή των περιστατικών εκτός Κλινικής, σε όμορες Κλινικές, για παράδειγμα εάν ο ασθενής έχει κοιλιακό άλγος στη χειρουργική κλινική, εάν έχει ίλιγγο στην ΩΡΛ Κλινική κλπ., έως ότου καταστεί δυνατή η μεταφορά τους εντός της Κλινικής μας». Τέλος, μεγάλη βοήθεια στο έργο των επιστημόνων θα υπήρχε σύμφωνα με τους ίδιους εάν μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα για αγορά απαραίτητων οργάνων. Θα βοηθούσαν, όπως λένε, και στο κλινικό, αλλά και στο ερευνητικό τους  έργο, δεδομένης όμως της οικονομικής κρίσης, αυτή η δυνατότητα περιορίζεται και πολλές φορές καταφεύγουν σε δωρητές ή Κοινωφελή Ιδρύματα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.