, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι πέφτουν στα 586 ευρώ;

dimosio

Μείωση μισθών, δοκιμαστική περίοδος δύο ετών και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων είναι από τις βασικές αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο, ενώ φέρεται να θεσπίζεται ο θεσμός παροχής κινήτρων στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος» οι παρεμβάσεις που θα επικυρωθούν αφορούν στη δημιουργία ενός νέου βαθμού, που θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για περίοδο δύο ετών πριν μονιμοποιηθούν, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι μισθοί, γεγονός που θα σημάνει δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Όπως αναφέρεται οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν μικρότερο βασικό μισθό, απ’ ότι όσοι δουλεύουν ήδη, ενώ δεν θα είναι μόνιμοι καθώς για τη διετία θα βρίσκονται υπό δοκιμή και θα μπορούν στο τέλος να απομακρυνθούν.

Σε περίπτωση που συνεχίσουν να εργάζονται μετά την πάροδο των δύο χρόνων, θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.

Με βάση το αρχικό σχέδιο οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με το αντίστοιχο κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα στο ιδιωτικό τομέα δηλαδή:

  • Για την κατηγορία του υπαλλήλου με απολυτήριο δημοτικού ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ.
  • Για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο μισθός θα διαμορφωθεί, κατ’ εκτίμηση, στα 639,35 ευρώ.
  • Για τους κατόχους τίτλου ΤΕΙ στα 749,90 ευρώ.
  • Τέλος για τους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ, ο εισαγωγικός μισθός θα ξεκινά περίπου από τα 787,4 ευρώ.

Επιπλέον, συζητείται και η θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων στους εκπαιδευτικούς, που διορίζονται στην περιφέρεια ως επίδομα ενοικίου, ενώ μετατίθενται για το μέλλον τυχόν μειώσεις στις προσωπικές διαφορές, που λαμβάνουν εργαζόμενοι στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.