, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις

karamanlis-new-660370Του Νικολάου Καραμανλή

Στο Κάιρο, σήμερα, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, σχετικά με τις βλέψεις της τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κ.κ. Σαμαράς, Αναστασιάδης και Σίσι στην εν λόγω Σύνοδο Κορυφής θα προωθήσουν τη συνεννόηση για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των τριών χωρών. Το κοινό ανακοινωθέν των τριών ηγετών θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ στην ελληνική ΑΟΖ θα περιλαμβάνεται και το Καστελόριζο.

Οι κινήσεις της Ελλάδας πρέπει να είναι αποφασιστικές, αλλά με σύνεση και όχι παρορμητικές. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την προκλητικότητα των γειτόνων μας. Η Αγκυρα, με την παρουσία του σκάφους «Barbaros» στα «οικόπεδα» της Κύπρου, αλλά και με τις «βόλτες» πολεμικών σκαφών της στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία της και να τονίσει τις διεκδικήσεις της. Στο πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας υπάρχουν πολλοί που θέλουν να οξυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθούν…

Ο κίνδυνος για μια στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας ή Ελλάδας-Τουρκίας δεν είναι μεγάλος, αλλά ούτε και αμελητέος. Στο παρελθόν η χώρα μας έχει πληρώσει και με το παραπάνω κάποιες ενέργειες θερμόαιμων. Ολοι θυμόμαστε την κρίση των Ιμίων, όπου ένα επεισόδιο έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Κάτι ανάλογο, σήμερα, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για πολλές χώρες της περιοχής.

Είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να κάνουμε πίσω… Πρέπει να υπερασπιστούμε τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματά μας. Η εθνική συνεννόηση των πολιτικών σχηματισμών και η κοινή γραμμή επιβάλλονται από την κρισιμότητα των στιγμών. Το ίδιο και με τη Λευκωσία. Η τουρκική επιθετικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα, αλλά πρωτίστως με ψυχραιμία και, κυρίως, με σχέδιο για το επόμενο βήμα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.