, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χωρίς μέλλον η πρόταση Άιντα για επανέναρξη των συνομιλιών στη Κύπρο

Exedra-AOZ-petroleo-570x419Στην σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για τα θέματα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, μετά τη λύση του κυπριακού, βλέπει την διέξοδο για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει προτείνει αυτή τη φόρμουλα τόσο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, έχοντας καταστήσει κοινωνούς τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα κατά τις επαφές που είχε τη περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση του κ. Άιντα σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr έχει απορριφθεί τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από τη τουρκοκυπριακή πλευρά για διαφορετικούς λόγους.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα φυσικού αερίου, αφού πρόκειται για κάτι το οποίο έχει λυθεί με τη συμφωνία των δύο πλευρών ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού θα τυγχάνει διαχείρισης από τη Κεντρική κυβέρνηση μετά τη λύση του Κυπριακού. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «αν γίνει αποδεκτή η εισήγηση του κ. Άιντα, τότε θα πρέπει να κάνουμε και επιτροπές για το νερό, για τα αποθέματα χαλκού, για την αιολική ενέργεια κλπ». Η Λευκωσία επιμένει ότι οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα τερματίσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ. Επίσης κυβερνητικοί κύκλοι δεν επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Άιντα έχει υιοθετήσει την εισήγηση της Τουρκίας για τερματισμό των ερευνών και των γεωτρήσεων στη Κυπριακή ΑΟΖ, που διεξάγουν ξένες εταιρείες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την άλλη η Τουρκική πλευρά απορρίπτει τη φόρμουλα Άιντα, θεωρώντας ότι η δημιουργία επιτροπής για το φυσκό αέριο δεν είναι αρκετή, αφού θα πρέπει να συζητηθεί η συνδιαχείριση των υδρογοναθράκων πριν από τη λύση του Κυπριακού. Θέτει επίσης ως όρο για επανέναρξη των συνομιλιών τον τερματισμό των ερευνών στην ΑΟΖ και την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις συμφωνίες που θα γίνουν με ξένες εταιρείες για την αξιοποίηση του αερίου.

Προβληματισμός ΗΠΑ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία John Koenig, σχολιάζοντας στο Twitter δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας onlycy.com για τη τριμερή συμφωνία του Καίρου, διερωτήθηκε αν κάτι τέτοιο βοηθάει; Υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου ενδεχομένως να οδηγήσει σε όξυνση με τη Τουρκία να αντιδρά με νέες προκλήσεις και ενδεχομένως πιο επικίνδυνες από την αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.