, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καλύτερη υγεία σπέρματος σε 4 βήματα

b72bc8aa4b5e5301defb87bc0f26b04b_L

 

Οι άνδρες καλούνται να αντιμετωπίσουν και να προστατευθούν από την ανδρική υπογονιμότητα και συχνά αναρωτιούνται ποια προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν για να διατηρηθεί το σπέρμα τους υγιές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος. Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ιατρικής πάθησης, μόλυνσης, ή οικογενειακού ιστορικού (γενετικό).

Για άλλους άντρες, υπάρχουν ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής που μπορούν να ακολουθήσουν για να κρατήσουν το σπέρμα τους υγιές.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγιές σπέρμα δεν σημαίνει μόνο το πόσα σπερματοζωάρια παράγει ο άνδρας. Το υγιές σπέρμα καθορίζεται μεν από την ποσότητα, αλλά ταυτόχρονα και από την ποιότητα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Δείτε 4 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία του σπέρματός σας:

Κοιμηθείτε περισσότερο

Ο ύπνος συνιστάται ως προληπτικό μέτρο ενάντια στην παχυσαρκία και την κατάθλιψη, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι καταπολεμάει και την στειρότητα. Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας αξιολόγησε το πρόγραμμα και την ποιότητα του ύπνου σε 953 Δανούς άντρες μετά το τέλος της εφηβείας τους. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το μέγεθος των όρχεων κάθε συμμετέχοντος και συνέλεξαν δείγματα σπέρματος για να αναλύσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους. Οι άνδρες που ανέφεραν έλλειψη ύπνου ή διαταραχές του ύπνου, είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και μικρότερο μέγεθος όρχεων σε σύγκριση με τους άνδρες που κοιμόντουσαν καλύτερα και περισσότερο.

Οι φορητοί υπολογιστές κρύβουν κινδύνους

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility έθεσε ως στόχο να καθορίσει ποια επίδραση έχει η ασύρματη σύνδεση (Wi-Fi) στην ανδρική υπογονιμότητα. Ερευνητές από την Αργεντινή συγκέντρωσαν 29 δείγματα σπέρματος από υγιείς άνδρες που κάθονταν με φορητούς υπολογιστές στα πόδια τους για τέσσερις ώρες και ενώ οι υπολογιστές ήταν συνδεδεμένοι με σήμα Wi-Fi. Αφότου προσάρμοσε το πείραμα για να αποκλείσουν τη θερμοκρασία ως αιτία για τη ζημιά του σπέρματος, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από το Wi-Fi του φορητού υπολογιστή οδήγησε σε βλάβες του DNA και λιγότερη κινητικότητα του σπέρματος.

Βάλτε στη διατροφή σας καρότα και καρύδια

Η διατροφή ενός άντρα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του σπέρματος. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι άντρες που καταναλώνουν τακτικά καρύδια και καρότα έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Συγκεκριμένα, μελέτη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, έδειξε ότι οι άνδρες που πρόσθεσαν 75 γραμμάρια καρυδιών στην καθημερινή τους διατροφή βελτίωσαν το σπέρμα τους. Αυτό αποδόθηκε στο λινολενικό οξύ, μια φυσική φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Σε άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility, αποδείχτηκε ότι άνδρες που πρόσθεσαν λαχανικά κίτρινης και πορτοκαλί απόχρωσης (κυρίως καρότα και κίτρινες πιπεριές) στη διατροφή τους βελτίωσαν την ποιότητα του σπέρματός του έως και 8%.

Βγάλτε από τη διατροφή σας το μπέικον

Και αν τα καρότα και τα καρύδια ενισχύουν την υγεία του σπέρματος, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για το μπέικον. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, ισχύει το αντίθετο. Έρευνα που παρουσιάστηκε το 2013 στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βοστώνη, έδειξε ότι διάφορα είδη κόκκινου κρέατος -και ιδιαίτερα το μπέικον- μειώνουν την ποσότητα του σπέρματος. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι άνδρες που κατανάλωναν μισή ή μια μερίδα περισσότερο επεξεργασμένο κρέας την ημέρα είχαν 5,5% “κανονικών” σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με το 7,2% στους άνδρες που έτρωγαν λιγότερο από μισή μερίδα κάθε μέρα.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.