, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η “νόσος του φιλιού” που σίγουρα δε γνωρίζετε

7ccdc3721c3622db11206cb8b9193236_L

Η «νόσος του φιλιού» είναι νόσος που προκαλείται από τον ιό του Epstein Barr και ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών.

Ίσως έχετε ακούσει τη συγκεκριμένη νόσο και ως «λοιμώδη μονοπυρήνωση», όπως είναι η επιστημονική της ονομασία.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται μέσω επαφής με τις στοματικές εκκρίσεις από το σάλιο των ανθρώπων που πάσχουν. Επίσης μεταδίδεται και με την κοινή χρήση ποτηριών, κάτι που μπορεί να γίνει συχνά σε χώρους διασκέδασης τα βράδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Από τη στιγμή που κάποιος θα κολλήσει τον ιό θα εμφανίσει συμπτώματα σε 4-6 εβδομάδες.

Στην τυπική και συνηθέστερη εικόνας της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, πονοκέφαλο, κούραση, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, πόνο στο λαιμό και αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων και της σπλήνας.

Ωστόσο, για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα την τυπική εικόνα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, μετά από τη μόλυνση από τον ιό EBV.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Η συμπτωματική θεραπεία, που ανακουφίζει από τα συμπτώματα, περιλαμβάνει καλή ενυδάτωση με άφθονα υγρά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετικά.

Οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσιάζουν λοιμώδη μονοπυρήνωση, αναρρώνουν πλήρως σε διάστημα 2 εβδομάδων. Σπάνια, παραμένει κούραση σε μερικούς ασθενείς για περισσότερο από ένα μήνα, που σταδιακά υποχωρεί.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική αύξηση της σπλήνας (σπληνομεγαλία), συστήνεται στους ασθενείς αποφυγή συμμετοχής σε σπορ με πρόσκρουση ή επαφή. Ο λόγος είναι ο κίνδυνος ρήξης της σπλήνας, όταν αυτή είναι αυξημένου μεγέθους.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με ειδικά εργαστηριακά τεστ, που ανιχνεύουν στο αίμα του ασθενούς, αντισώματα και αντιγόνα του ιού EBV. Στις εξετάσεις αίματος ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει:

– Αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια και κυρίως

– Αύξηση των “άτυπων” λεμφοκυττάρων >10%, εύρημα ειδικό για τη λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr

– Αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες, αλκαλική φωσφατάση και χολερυθρίνη)

– Ειδικά αντισώματα για τον ιό: ετερόφιλα (“mono test” και anti-VCA IgM, IgG)

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.