, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο απίθανος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα

bca5739e07dfd452fefd7cfcdbfbaca3_L

Μια νέα ισραηλινοαμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει τη γυναικεία γονιμότητα με ένα εντελώς απίθανο παράγοντα.

Οι ερευνητές Κλοντ Μπερεμπί του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και Τζόρνταν Όστβαλντ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικών επιστημών “Oxford Economic Papers”, ανέλυσαν στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν σε 170 χώρες κατά την περίοδο 1970-2007, σε συνδυασμό με μια σειρά από δημογραφικά στοιχεία.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η τρομοκρατία, ανάμεσα σε άλλες επιπτώσεις, επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα, μειώνοντας τόσο τον αριθμό των παιδιών που μια γυναίκα αναμένεται να γεννήσει στη διάρκεια της ζωής της, όσο και τον συνολικό αριθμό των γεννήσεων που συμβαίνουν σε μια χώρα στη διάρκεια του έτους.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συσχετίζει την τρομοκρατία με τη γυναικεία γονιμότητα, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία είναι ικανή να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων και με αφανείς τρόπους, πέρα από τους πιο εμφανείς.

Συνολικά μελετήθηκαν περίπου 66.000 τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η διαχρονική συσχέτιση με τα δημογραφικά δεδομένα έδειξε μια επίπτωση της τρομοκρατίας στη γονιμότητα: στις χώρες όπου παρατηρείται αύξηση τρομοκρατικών επιθέσεων, υπολογίστηκε ότι κατά μέσο όρο, για κάθε ένα εκατομμύριο γυναίκες στον πληθυσμό, θα γεννιούνται 18.000 λιγότερα παιδιά στη διάρκεια της ζωής αυτών των γυναικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρνητική επίδραση της τρομοκρατίας ασκείται μέσω διαφόρων παραγόντων, όπως η αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια, το εντονότερο ψυχολογικό στρες, η χειρότερη υγεία, οι πιο αραιές σεξουαλικές επαφές των συζύγων, ο γάμος και ο πρώτος τοκετός σε μεγαλύτερη ηλικία κ.α.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.