, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Bloomberg: Πώς η Ε.Ε. σχεδιάζει να μετατρέψει 21 δισ. ευρώ σε 390 δισ. ευρώ

ekt-europaiki-kentriki-trapeza-arxeiouΗ Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει ένα κεφάλαιο 21 δισ. ευρώ για να μοιραστεί τον κίνδυνο νέων έργων με τους ιδιώτες επενδυτές, αναφέρουν στο Bloomberg δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η νέα οντότητα είναι σχεδιασμένη να έχει αντίκτυπο περίπου 15 φορές του μεγέθους της, καθιστώντας την άγκυρα του επενδυτικού προγράμματος 300 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνουν οι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι τα σχέδια δεν είναι τελικά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker αναμένεται να ανακοινώσει την τριετή πρωτοβουλία τις προσεχείς ημέρες.

Η Κομισιόν θα διαθέσει έως 16 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για το όχημα, το οποίο θα περιλαμβάνει 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Δάνεια, εγγυήσεις δανεισμού και συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια και το χρέος θα είναι μέρος της εργαλειοθήκης, με το στόχο την άμεση εκκίνηση της ιδιωτικής ανάληψης κινδύνου ώστε να “σηκωθούν από το έδαφος” τα σταματημένα έργα.

Το επενδυτικό σχέδιο του Juncker στοχεύει να συνδυάσει ευρωπαϊκές πόρους και κανονιστικές αλλαγές για να “συγκεντρώσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να κάνει τις πραγματικές επενδύσεις πραγματικότητα” είχε δηλώσει στις 14 Νοεμβρίου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Jyrki Katainen. Το σχέδιο είναι ένα στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομικής στρατηγικής και όχι ένα “μαγικό ραβδί με το οποίο θα μπορούμε ως δια μαγείας με επενδύσεις να βγάλουμε τον εαυτό μας από την δύσκολη οικονομική κατάσταση” συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρώπη αγωνίζεται να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη καθώς εξέρχεται με βραδείς ρυθμούς από τα κύματα της κρίσης. Οι 18 της ευρωζώνης σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχουν ανάπτυξη 0,8% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ., ενώ το ποσοστό ανεργίας του 11,5% στην περιοχή, “κρύβει” ποσοστά που ανέρχονται σχεδόν στο 25% σε Ισπανία και Ελλάδα.
capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.