, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι… μεταρρυθμίσεις

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

“Δεν είναι δυνατόν να αναμοχλεύεις την πολιτική ιστορία προηγούμενων δεκαετιών για να αποδώσεις ευθύνες, την στιγμή που συνεργάζεσαι με τους πολιτικούς απογόνους του  “Παπανδρεϊσμού” και να ξύνεις… παλιές πληγές” Είναι σαν ο καπετάνιος -εν μέσω φουρτούνας- αντί να έχει το μυαλό του στο πηδάλιο,να καταριέται το ναυπηγό του σκάφους – που το κατασκεύασε πριν από δεκαετίες!

Και να σημειωθεί τα λέω αυτά, ενώ επί της ουσίας συμφωνώ με την παραπάνω παραδοχή ή άποψη,ότι ο Παπανδρέου ευθύνεται για τα περισσότερα από τα δεινά της μεταπολιτευτικής εποχής! Όμως αν οι πολιτικοί – μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο της διακομματικής συνεργασίας – δεσμεύονται από το “εφικτό” και την ευγενική (και απαραίτητη) λήθη,  αυτό δεν ισχύει για τους υπόλοιπους που – όσο να πεις – είμαστε πιο… απελευθερωμένοι από τέτοιες δεσμεύσεις. Γι αυτό και γράφω ενάντια στο κράτος – ΠΑΣΟΚ! Αυτό που πρόσφατα ΠΑΛΙ κατήγγειλαν βουλευτές της ΝΔ (Αδ. Γεωργιάδης Μ. Βολουδάκης) επισημαίνοντας ότι ευθύνεται για τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Θα συμφωνήσω, όχι γιατί το μεγαλύτερο λάθος του ήταν η αποβιομηχανοποίηση, οι μεγάλες κρατικοποιήσεις, η γιγάντωση των ΔΕΚΟ, η συρρίκνωση των δομών παραγωγής, αλλά γιατί εγκαθίδρυσε ή εμπέδωσε στην κουλτούρα του Ελληνα τον κρατισμό και τη… δημοσιοϋπαλληλικότητα.Μια ακόμη απόδειξη, είναι τα σχέδια που διέρρευσαν για τη μετακίνηση χιλιάδων… γυμναστών που είναι υπεράριθμοι στην εκπαίδευση και -κατά την αποψη μου -το αποτέλεσμα μιας ακόμη λανθασμένης πολιτικής του Παπανδρεισμού.

Τη δεκαετία του 80, είχαν “μπουκώσει” τις ακαδημίες φυσικής αγωγής,γιατί τους υπόσχονταν λαμπρό μέλλον στο δημόσιο ως καθηγητές και μάλιστα για να τους ευχαριστήσουν όλους, τους διόριζαν μέχρι και στα… δημοτικά! Για να μοιραστούν, δε, οι οργανικές θέσεις και να βολευτούν είχαν φθάσει στο σημείο μερικοί από αυτούς να εργάζονται εννιά ώρες την εβδομάδα! Ως ένα σημείο, ήταν… λογικό οι νέοι της εποχής Ανδρέα Παπανδρέου να δουν στα σορτσάκια και τα τότε σπορτέξ παπούτσια το σίγουρο μέλλον τους! Άλλο αν σήμερα είναι άνεργοι και επί της ουσίας επαγγελματικά ανειδίκευτοι. Η κατεύθυνση που έδινε η πολιτική Παπανδρέου και υιοθέτησε και η δεξιά διακυβέρνηση (δυστυχώς) ήταν το βόλεμα στο δημόσιο για ψηφοθηρία. Έτσι οι τότε νέοι και σημερινοί 45ρηδες και 50ρηδες δεν έμαθαν να καλλιεργούν τη γη ούτε “να δουλεύουν τη θάλασσα”, ούτε να βγάζουν το ψωμί τους με το κατσαβίδι, τον τόρνο, την παραγωγή, το εμπόριο τη βιομηχανία…

Τώρα όμως είναι αργά για δάκρυα ή έστω νωρίς για απολογισμούς κε Γεωργιάδη. Αυτό το έργο θα το αναλάβουν οι ιστορικοί του μέλλοντος και όχι οι πολιτικοί του παρόντος οι οποίοι συνεργάζονται σε νόμους και σε κρίσεις με τους απόγονους του Παπανδρεϊσμού. Και να είστε σίγουρος ότι θα είναι αμερόληπτοι και σκληροί, για όλους. Γι αυτούς που τα έκαναν και γι αυτούς που τα ανέχθηκαν…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.