, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα tablets αντικαθιστούν… τα βιβλία σε σχολείο της Θεσσαλονίκης!(ΦΩΤΟ)

arsakeio-tablet-thema-k

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Τελευταία ώρα για τους μαθητές της Πέμπτης δημοτικού και στο μάθημα της Ιστορίας διδάσκεται η περίφημη Έξοδος του Μεσολογγίου. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα , οι μαθητές σηκώνονται στον πίνακα και συζητούν με τον δάσκαλο τους τις λεπτομέρειες του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος της Ελληνικής Επανάστασης με έναν… διαφορετικό τρόπο.

arsakeio-tablet3

Ο πίνακας δεν έχει πράσινο χρώμα, ούτε διαθέτει κιμωλίες, ενώ οι μικροί μαθητές δεν ξεφυλλίζουν τα βιβλία τους. Ο λόγος; Διότι έχουν την τύχη να είναι ένα από τα πρώτα σχολεία όπου θα διδάσκονται με τεχνικές του μέλλοντος. Τα χάρτινα βιβλία και ο πατροπαράδοτος μαυροπίνακας αντικαθίστανται από τα τάμπλετ και το διαδραστικό πίνακα. Ο δάσκαλος κρατώντας το «μαγικό ραβδί» πατά το διαδραστικό πίνακα όπου βλέπουμε έναν χάρτη-γκραβούρα του πολιορκούμενο Μεσολογγίου, βάζοντας τους εκστασιασμένους μαθητές του μέσα στο κλίμα μιας πολιορκίας που έμεινε ανεξίτηλη στην ελληνική ιστορία.

arsakeio-tablet2

Η παραπάνω περιγραφή δεν είναι από το μέλλον αλλά από το παρών και πιο συγκεκριμένα από ένα σχολείο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το Αρσάκειο δημοτικό σχολείο συμμετέχει στο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων και της πρωτοβουλίας «Συνεργάτες στη Μάθηση» (Partner Learning Center), που υλοποιεί η εταιρεία Microsoft σε 110 χώρες, με τη συμμετοχή 6,5 εκατ. εκπαιδευτικών και 170 εκατ. Μαθητών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα της δημιουργίας μια τάξης αποτελούμενης από 30 tablet και ενός διαδραστικού πίνακα, που για μία, προς το παρών, διδακτική ώρα αντικαθιστούν το πατροπαράδοτο εκπαιδευτικό έργο, σε ένα είδος εισαγωγής του σχολείου του μέλλοντος

arsakeio-tablet4

«Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες»

konstantinidou-arsakeio
Θεοδώρα Κωνσταντινίδου

«Τα παιδιά είναι ήδη ένα βήμα πιο μπροστά όσον αφορά την τεχνολογία. Ο παραδοσιακός δάσκαλος που δεν είναι ψηφιακά εγγράμματος δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά». Με αυτά τα λόγια η διευθύντρια του Αρσάκειου δημοτικού σχολείου Θεοδώρα Κωνσταντινίδου προσπαθεί να εξηγήσει μιλώντας στην Karfitsa τον πρωτοποριακό τρόπο με τον οποίο τα παιδιά διδάσκονται το μάθημα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «τα παιδιά είναι ένα βήμα μπροστά όσον αφορά την τεχνολογία», κάτι που σημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στη νέα εποχή. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιμόρφωση των δασκάλων έτσι ώστε να υπάρχουν τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν την εκπαιδευτική πράξη», τονίζει η κ. Κωνσταντινίδου. Όπως λέει βέβαια όλα τα τεχνολογικά εφόδια αποτελούν εργαλεία και δεν υποκαθιστούν το δάσκαλο. «Είναι στο χέρι του εκπαιδευτικού πως θα τα αξιοποιήσει για να κάνει το μάθημα πιο ευχάριστο και δημιουργικό, προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα των παιδιών», σημειώνει η διευθύντρια του Αρσάκειου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης.

«Τέρμα στο άσκοπο σερφάρισμα»

avdimiotis-arsakeio
Συνόδιος Αβδημιώτης

Την ώρα που η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά σε κάθε ευκαιρία την προσοχή των γονέων προκειμένου να φυλάξουν τα παιδιά τους από τις διαδικτυακές παγίδες, το έργο της εκπαίδευσης μέσα από τις υψηλές τεχνολογίες δίνει μια άλλη διάσταση στο πως οι μαθητές αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο. «Το παιδί έχοντας μπροστά του μια ψηφιακή πλατφόρμα του σχολείου του όπου υπάρχει μια πληθώρα εκπαιδευτικού υλικού μέσα, έχει εναλλακτικές λύσεις σχετικά με το τι να κάνει στον ελεύθερο επαγγελματικό του χρόνο και να σταματήσει το άσκοπο διαδικτυακό σερφάρισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποδιευθυντής του Αρσάκειου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης Συνόδιος Αβδημιώτης, που είναι επιφορτισμένος με τη διδασκαλία του μαθήματος μέσα από τα tablet. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «τα παιδιά έχουν πολύ υψηλές δεξιότητες στη χρήση των νέων τεχνολογιών, πολλές φορές ξεπερνούν και εμάς τους ίδιους. Είναι υποχρέωση μας σαν σχολείο να σταθούμε με το εκπαιδευτικό έργο που παράγουμε δίπλα σε αυτές τις νέες τεχνολογίες», αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Αβδημιώτης, εξηγώντας μας τις λεπτομέρειες του πρωτοποριακού αυτού μαθήματος. Όπως λέει χαρακτηριστικά, οι νέες τεχνολογίες βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να διδαχθούν δύσκολα αντικείμενα με πιο παραστατικό τρόπο και να αντιληφθούν τα παιδιά πληρέστερα αυτό που ο δάσκαλος θέλει να διδάξει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.