, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

 Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ…ήταν γκέι;

ImageHandler (7)

Ο Σαίξπηρ, μεγάλος Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, που γεννήθηκε στο Στράτφορντ το 1564 και πέθανε το 1616, άφησε στην ανθρωπότητα έργα διαχρονικά, τα οποία ανεβάζουν μέχρι σήμερα όλα τα θέατρα σε όλο τον κόσμο.

Ποιος δεν γνωρίζει τον ανεκπλήρωτο έρωτα στο έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», ποιος δεν είδε την «Κατερίνα» να γίνεται «αρνάκι» στο «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» και ποιος δεν φοβήθηκε με τον θυμωμένο από την ζήλια «Οθέλλο»;

Όμως, οι έριδες και οι διαφωνίες για την ταυτότητα του Βρετανού συγγραφέα και ποιητή μεταξύ των επιστημόνων δεν έχουν τελειωμό. Οι αντεγκλήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο αντιπαραθέσεις για το αν ο Σαίξπηρ δεν ήταν άντρας, αλλά γυναίκα, δεν ήταν ο Σαίξπηρ, αλλά ταυτίζεται με τον Άγγλο, επίσης θεατρικό συγγραφέα, Φράνσις Μπέηκον ή με τον θεατρικό συγγραφέα Κρίστοφερ Μάρλοου, αλλά πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Μια μερίδα επιστημόνων, που ασχολούνται με την μελέτη της αγγλικής λογοτεχνίας και τους εκπροσώπους της, διατείνονται ότι ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ομοφυλόφιλος…  Συγκεκριμένα, ο sir Brian Vickers, καθηγητής στο πανεπιστημιακό κολέγιο του Λονδίνου (UCL), ισχυρίζεται ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό Times Literary Supplement’s (TLS) για το «Σονέτο  116» του Σαίξπηρ, είναι λάθος να τον τοποθετεί σε ένα «κυρίως ομοφυλοφιλικό πλαίσιο».

Αντίθετα, ο μελετητής του Σαίξπηρ, Arthrur Freeman, δήλωσε ότι «κανένας υπεύθυνος συντάκτης δεν μπορεί να παραβλέψει το ομοφυλοφιλικό και ετεροφυλοφιλικό πάθος που κρύβεται στο συγκεκριμένο έργο (Σονέτο 116), του μεγάλου δραματουργού».

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός Ian McKellen έχει στο παρελθόν αναρωτηθεί για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, ενώ ο επίσης Σκωτσέζος ποιητής, Don Paterson, ανέφερε για την σεξουαλική ταυτότητα του Σαίξπηρ: «Ήταν ο Σαίξπηρ γκέι; Μου φαίνεται τόσο ανόητο το ερώτημα, ώστε μετά βίας αξίζει να απαντηθεί. Βεβαίως και ήταν! Αναμφισβήτητα ήταν αμφιφυλόφιλος, αλλά η καρδιά του δεν ήταν ποτέ στην “ευθεία” πλευρά».

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.