, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα: Κινδυνεύει η ζωή των βρεφών από σκεπάσματα και αντικείμενα στην κούνια

a48f277ca4ed9f8734528ce4ab2c8339_LΤο αγαπημένο χνουδωτό ζωάκι του μωρού σας, η κουβέρτα, ή το μαξιλάρι του μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αντικείμενα μέσα στην κούνια.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των γονιών για τον αυξημένο κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΕΒΘ) που αντιμετωπίζουν τα μωρά τους, όταν αυτά βρίσκονται στο κρεβάτι, αλλά οι περισσότεροι γονείς δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των γιατρών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από κοινού έρευνας (2008-2010) από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) και του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επάνω σε πάνω από 20.000 περιπτώσεις γονικής φροντίδας μωρών ηλικίας μέχρι 1 έτους.

Από όλες αυτές τις περιπτώσεις, στο 54,7% οι γονείς βάζουν τα μωρά τους για ύπνο στην κούνια μαζί με διάφορα σκεπάσματα και άλλα αντικείμενα. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το ποσοστό βρίσκεται σε πτώση συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα της περιόδου 1993-1995 όταν ήταν στο 85,9%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι γονείς παρεξηγούν τις οδηγίες των γιατρών και απλά περιορίζουν τα σκεπάσματα που πέφτουν επάνω στα μωρά όταν αυτά κοιμούνται, ενώ οι περισσότεροι λανθασμένα διατηρούν κουβέρτες και άλλα αντικείμενα κάτω και γύρω από τα μωρά στην κούνια.

Το ΣΕΒΘ είναι η κύρια αιτία θανάτου νεογνών από 1 μηνός μέχρι και 1 έτους. Κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ πεθαίνουν 2.500 μωρά από αυτό το σύνδρομο και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει εμπλοκή κάποιου αντικειμένου, που είναι στην κούνια τους όταν κοιμούνται.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης “Eunice Kennedy”, ο πιο ασφαλής τρόπος να βάζει κανείς ένα μωρό για ύπνο είναι ανάσκελα χωρίς μαξιλάρι, κουβέρτα ή άλλης μορφής σκέπασμα και άλλα παιχνίδια.

Μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, η δρ Marian Willinger υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι “οι συγγενείς μπορεί να προσφέρουν παπλώματα ή απαλές κουβέρτες ως δώρα για το μωρό και οι γονείς αισθάνονται υποχρεωμένοι να τα χρησιμοποιούν. Ή βλέπουν φωτογραφίες μωρών σε περιοδικά και δεν καταλαβαίνουν ότι μερικά κλινοσκεπάσματα είναι δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία του μωρού. Τα μωρά πρέπει να τοποθετούνται για ύπνο σε ένα σκληρό, εγκεκριμένο για την ασφάλειά τους στρώμα με σεντόνι που έχει λάστιχο και δεν βγαίνει εύκολα και χωρίς κανένα άλλο αντικείμενο στην κούνια”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.

onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.