, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι θυσίες μας πρέπει να προστατευθούν

Του Νικολάου Καραμανλή 

Ομολογουμένως, είναι δύσκολη η λύση στο πρόβλημα της προεδρικής εκλογής, εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων των κομμάτων. Και της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της συναίνεσης. Όμως, οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους έχουν άμεση επίδραση στην οικονομία. Στην Ελλάδα του μνημονίου συγκρούονται δύο κόσμοι. Αυτός, των πολιτικών και αυτός των αγορών. Και οι αγορές, πάντα, είναι πιο δυνατές…

Την ώρα που υπάρχουν, έστω και μικρά σημάδια ανάκαμψης, εμείς συνεχίζουμε να αμφισβητούμε όσα περνάμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά, το κυριότερο, τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και δεν μιλάμε για τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, αλλά τη σύνδεσή της με πρόωρες εκλογές. Μια εκλογική διαδικασία που, δυστυχώς, αντίθετα με αυτά που υποστηρίζει η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μας φέρει πάλι στο «μηδέν».

Όλες οι άλλες χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης κατάφεραν με ομοψυχία και συνεννόηση να βγουν από τα μνημόνια. Είχαν, όμως, έναν κοινό στόχο, συμφώνησαν σε αυτόν και προχώρησαν ενωμένοι. Στήριξαν την οικονομία τους με επενδύσεις και εξαγωγές και άφησαν στην άκρη τη λογική τού να ζούμε με δανεικά, πείθοντας την τρόικα ότι άλλαξαν σελίδα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, για άλλη μια φορά, «χύνουμε την καρδάρα με το γάλα». Πάλι, εντός και κυρίως εκτός συνόρων, καλλιεργείται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει. Το αδιέξοδο και η απομόνωση είναι ορατά, μπροστά μας, αφού δεν υπάρχει εθνική προτεραιότητα στις επιλογές μας.

Οι προκλήσεις για την πολιτική και οικονομική ηγεσία του τόπου είναι πολλές και μεγάλες. Οι θυσίες για τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να προστατευθούν και να χρησιμοποιηθούν ως «όπλο» απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Η ενδεχόμενη αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στο τέλος Δεκεμβρίου, δεν συνιστά ευκαιρία απαλλαγής από μια κακή κυβέρνηση, όπως εκτιμάται από ορισμένες πλευρές.

Η αλήθεια είναι διαφορετική… Η κατολίσθηση της χώρας, σε καταστάσεις που μέχρι σήμερα αποφύγαμε, θα είναι ταχύτατη και ανεξέλεγκτη. Αρκεί μόνο να δούμε τα νούμερα και θα καταλάβουμε. Τις τελευταίες ημέρες, στο Χρηματιστήριο έγιναν «καπνός» πάνω από 13 δισ. ευρώ! Ελπίζουμε ότι, στο τέλος, θα πρυτανεύσει η λογική…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.