, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Να ξεκαθαρίσει ΑΜΕΣΑ η υπόθεση Xαϊκάλη”

Την πρότασή του για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής επανέλαβε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Σε συνέντευξη στην TV100 είπε μεταξύ άλλων «δεν έφυγα ούτε μια μέρα από τη ΝΔ. Όσο υπηρετώ όμως την Αυτοδιοίκηση η κομματική μου ταυτότητα είναι στην άκρη».

Ο περιφερειάρχης επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν εξαιρεί τον κ. Σαμαρά και δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα μπαίνει σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. Δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια. Να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μπορέσει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Να βάλουν όλοι τα “εγώ” και το προσωπικό συμφέρον κάτω από το συμφέρον της χώρας. Μέχρι το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου αυτή η πρόταση είναι ανοιχτή. Την πρωτοβουλία όμως πρέπει να την πάρει ο πρωθυπουργός», σημείωσε.

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Χαϊκάλη, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «είναι απόρροια ενός πολύ κακού πολιτικού κλίματος, με ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων και δεν εξαιρώ κανέναν. Η προεδρική εκλογή δεν μπορεί να εξελιχθεί στις επόμενες δέκα μέρες σε αυτό το κλίμα. Να ξεκαθαρίσει η υπόθεση άμεσα».

Ο περιφερειάρχης δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από την επιλογή του πρωθυπουργού να επισπεύσει την προεδρική εκλογή και θα θεωρούσε λογική μια τέτοια πρωτοβουλία εάν είχε εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που θα ψήφιζαν για Πρόεδρο. «Αλλιώς δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να βάλει αυτήν την κρίσιμη στιγμή τη χώρα σε μια περιδίνηση…» Στην ερώτηση αν φοβάται τις εκλογές επισήμανε ότι «δε φοβάμαι καθόλου τις εκλογές και την κρίση του κόσμου. Φοβάμαι ότι δε θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, διαδικασίας απανωτών εκλογών θα έχουμε μια πολιτική κρίση, που είναι το μόνο που δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Δε συμφωνώ με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, αλλά έγιναν θυσίες και κάποια βήματα προόδου. Αν γίνει κάτι τέτοιο όλες οι θυσίες πηγαίνουν χαμένες».

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «ακόμη περιμένω την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για τη δημιουργία καναλιού με έδρα τη Θεσσαλονίκη» και είπε πως προτίθεται να φέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο. Για τον Κώστα Καραμανλή είπε πως αποτελεί κεφάλαιο για τη χώρα και τη ΝΔ, ενώ σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία του κόμματος εγκατέλειψε την πολιτική του μεσαίου χώρου και γι’ αυτό συρρικνώθηκαν τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές του 2012. Πρότεινε δε, μετά τις εκλογές να ανοίξει ο διάλογος για το πού πηγαίνει η ΝΔ.

«Δεν καταλαβαίνω πως σε μια τέτοια περίοδο κρίσης δεν μπορούν να καθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε ένα τραπέζι για το μέλλον της χώρας. Εδώ τα βρήκαν ΗΠΑ και Κούβα… Η ευθύνη είναι και των δυο πολιτικών αρχηγών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα αυτή τη στιγμή δε σηκώνει εγωισμούς», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι επιμένει πως αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως τις 15 Ιανουαρίου 2015 θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ κάλεσε όλους τους φορείς και τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα στο έργο.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε ποιους εννοεί, απάντησε ευθέως ότι «ένας από αυτούς είναι και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρέπει να αποσύρει την προσφυγή του στο ΣτΕ, δεδομένης και της απόφασης του ΚΑΣ, και να μην καθυστερεί κι αυτός άλλο το έργο. Για το μετρό να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους, ακόμη και ο εργολάβος να κάνει ένα βήμα πίσω για να έχουμε οριστική λύση».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.