, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς θα ανακουφιστείτε από τον έντονο νυχτερινό βήχα

Cough

Ο έντονος, τραχύς, νυχτερινός βήχας μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικός τόσο για εσάς, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, ενώ είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας.

Το “κλειδί” είναι να απαλύνετε την γαργαλιστική αίσθηση στον λαιμό σας και τους ευαίσθητους αεραγωγούς σας πριν πάτε για ύπνο.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από το νυχτερινό βήχα:

Πιείτε τσάι από βότανα με μέλι

Δοκιμάστε να πιείτε ένα μη-καφεϊνούχο τσάι από βότανα πριν πέσετε για ύπνο. Κάθε ζεστό υγρό μπορεί να συμβάλλει στο να διασπάσετε τη βλέννα που συσσωρεύεται στους αεραγωγούς σας. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή στον λαιμό.

Μην κοιμάστε σε τελείως οριζόντια θέση

Η βαρύτητα είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς σας όσον αφορά το νυχτερινό βήχα. Η καταρροή και η βλέννα που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ερεθίζει τον λαιμό σας όταν ξαπλώνετε. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε σε πιο όρθια κλίση με τη χρήση μαξιλαριών.

Ένα άλλο τέχνασμα για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι να βάλετε μερικές ξύλινες πλάκες κάτω από την κεφαλή του κρεβατιού για να το σηκώσετε περίπου 10 πόντους. Με αυτήν τη γωνία, θα κρατήσετε τα οξέα στο στομάχι σας και δεν θα ερεθιστεί ο λαιμός σας, ώστε να προκληθεί έντονος βήχας.

Δείξτε προσοχή με τις εισπνοές ατμού

Οι στεγνοί αεραγωγοί μπορεί να χειροτερέψουν τον βήχα σας. Μπορείτε να βρείτε ανακούφιση κάνοντας ένα ζεστό ντους με αρκετούς υδρατμούς πριν τον ύπνο, ή απλά να κάνετε εισπνοές επάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Θέλει όμως προσοχή: Εάν έχετε άσθμα, ο ατμός μπορεί να κάνει τον βήχα πιο έντονο.

Ρυθμίστε το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο

Οι εσωτερικοί υγραντήρες μπορεί να σας βοηθήσουν με τον βήχα, αν ο αέρας στο δωμάτιό σας είναι ξηρός. Αλλά η υπερβολική υγρασία στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί επίσης να αυξήσει τον βήχα σας. Τα ακάρεα της σκόνης και μούχλας -και τα δύο είναι κοινά αλλεργιογόνα- ευδοκιμούν στον υγρό αέρα. Προσπαθήστε να διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας στο 40% έως 50%.

Κρατήστε το κρεβάτι σας καθαρό

Αν έχετε βήχα και είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες, δώστε έμφαση στον καθαρισμό του κρεβατιού σας. Τα ακάρεα της σκόνης -μικροσκοπικά πλάσματα που τρέφονται με τις νεκρές νιφάδες του δέρματός σας- υπάρχουν σε κάθε κρεβάτι και είναι αιτία έξαρσης της αλλεργίας.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.