, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Η Ελβετία των… Βαλκανίων” (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

 

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης / Φωτορεπορτάζ: Σάββας Αυγητίδης

Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες Έλληνες πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας με τη Βουλγαρία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να βρεθούν στο Μπάνσκο για τη… φετινή έναρξη λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου που λειτουργεί στο όρος Pirin. Η… «Ελβετία των Βαλκανίων» όπως συνηθίζουν να αποκαλούν ντόπιοι και όχι μόνο την πόλη των περίπου 9000 μονίμων κατοίκων της γειτονικής χώρας, τείνει να εξελιχθεί σε… ελληνική αποικία, καθώς για το διάστημα Δεκεμβρίου-Απριλίου, οπότε και λειτουργούν οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου δέχεται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες τουρίστες. Το χαμηλό κόστος άλλωστε μιας τέτοιας εκδρομής σίγουρα είναι μια καλή αφορμή για να αφήσουν τα προβλήματα πίσω στην Ελλάδα της κρίσης και να νιώσουν τη… χλιδή, τα σαλέ, τα σπα των ξενοδοχείων και μάλιστα… all inclusive.

f11

Λαμπρά… εγκαίνια

Το περασμένο Σάββατο για το Μπάνσκο ήταν ημέρα γιορτής. Οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου στο όρος Pirin, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης για αθλητικές δραστηριότητες στο χιόνι, άνοιξαν για να υποδεχτούν τους χιλιάδες τουρίστες αλλά και τις εγχώριες προσωπικότητες. Στα τρία σαλέ που υπάρχουν στο βουνό το πάρτι ξεκίνησε και οι σκιέρ με τα… πέδιλα ανά χείρας άρχισαν τα… ανεβοκατεβάσματα στις πλαγιές. Όπου κι αν γυρνούσε κανείς έβλεπε Έλληνες, κυρίως φοιτητές. Φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο κα, πραγματοποίησαν εκεί τις εκδρομές τους λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στις πλαγιές όμως του όρους Pirin δεν βρέθηκαν μόνο φοιτητές. Βρέθηκαν τουρίστες από όλη την Ευρώπη που ήθελαν να δώσουν το παρών στο… Grand Opening. Οι μεγάλες ουρές για τα τελεφερίκ με το χρόνο αναμονής για να ανέβει κάποιος πάνω στο χιονοδρομικό να ξεπερνά τα σαράντα λεπτά και το εισιτήριο να αγγίζει τα 20 λέβα (10 ευρώ) δεν ήταν αρκετά, ώστε να περιορίσουν το ενδιαφέρον.  Σύμφωνα με τους ντόπιους το χιονοδρομικό κέντρο θα «σφύζει» από ζωή μέχρι και τις 15 Απριλίου από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 5:00 το απόγευμα, οπότε και λήγει για τη βουλγάρικη πόλη η χειμερινή τουριστική περίοδος. Αμέσως μετά και όταν τα χιόνια θα λιώσουν θα ξεκινήσουν οι περίπατοι στις λίμνες του βουνού αλλά και τα διάφορα φεστιβάλ, για τα οποία επίσης εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το Μπάνσκο έχει καθιερώσει τον δωδεκάμηνο τουρισμό.

Και από… Ινδονησία

f20

Το ενδιαφέρον για μια εκδρομή στην περιοχή είναι… παγκόσμιο, με τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Αυστρούς, του Ρώσους, τους Έλληνες, τους Σκοπιανούς και τους Ολλανδούς ωστόσο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Βέβαια ο τουριστικός αυτός προορισμός προσελκύει επισκέπτες και από την… Ινδονησία. Στην οδό Pirin συναντήσαμε Μαρίγια και την Έιν. «Είναι η πρώτη μας φορά στο Μπάνσκο. Ήρθαμε για να κάνουμε σκι. Δουλεύουμε στην Καβάλα σε ένα εργοστάσιο με καπνά. Τα ελληνικά καπνά είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Πήραμε το λεωφορείο σήμερα το απόγευμα και θα φύγουμε αύριο το απόγευμα» υπογραμμίζουν.

Μικρό κόστος

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες μάλιστα, εκτιμάται πως κάθε Σαββατοκύριακο της χειμερινής περιόδου ξεπερνούν τους τέσσερις χιλιάδες, ενώ το καλοκαίρι περιορίζονται σε… δύο χιλιάδες. Και δεν το επισκέπτονται μόνο Βορειοελλαδίτες, αλλά και τουρίστες από το Βόλο, την Εύβοια, την Πελοπόννησο ακόμα και την Κρήτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι τιμές για ένα τριήμερο στην περιοχή, με δυο διανυκτερεύσεις, πρωινό στο ξενοδοχείο και απεριόριστη χρήση spa και πισίνας ξεκινούν από 49 ευρώ για έναν Θεσσαλονικιό και ανάλογα με τα… αστέρια του ξενοδοχείου μπορεί να αυξηθούν. Για όποιον θέλει να επισκεφτεί το Μπάνσκο από την Νότια Ελλάδα οι τιμές ξεκινούν περίπου από 100 ευρώ το άτομο, καθώς αυξάνεται η χιλιομετρική απόσταση αλλά και οι ημέρες διαμονής. «Συνήθως όσοι έρχονται από την Αθήνα φτάνουν το βράδυ της Πέμπτης και αναχωρούν είτε το βράδυ της Κυριακής είτε το πρωί της Δευτέρας» σχολιάζει στην Karfitsa ταξιδιωτικός πράκτορας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ταξιδιωτικού πρακτορείου της Θεσσαλονίκης Dayrise Αλέξανδρο Καραπερίδη, το  Μπάνσκο είναι ένας φθηνός… ακριβός προορισμός, μόλις τέσσερις ώρες από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. «Οι βορειοελλαδίτες με λίγα χρήματα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να χαρούν τις χιονισμένες πλαγιές του χιονοδρομικού του Μπάνσκο που έκτισαν Αυστριακοί, οι καλύτεροι στο είδος…» λέει ο κ. Καραπερίδης χαρακτηριστικά. Πολύ μεγαλύτερο εκτιμάται πως είναι το κόστος μετακίνησης αλλά και διαμονής στην πόλη για κάποιον που δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει οργανωμένο ταξίδι. Για να πάει κανείς στο Μπάνσκο από τη Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί περίπου 3,5-4 ώρες, μιας και απέχει από τη συμπρωτεύουσα 220 χιλιόμετρα.

f17

Ελληνική… «αποικία»

Το δε ενδιαφέρον των Ελλήνων για την περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται το Μπάνσκο ως μια… «ελληνική αποικία». Από νωρίς το πρωί εάν περπατήσει κανείς στην οδό Pirin, τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης θα ακούσει στα μαγαζιά… Δέσποινα Βανδή, Άννα Βίσση και Νότη Σφακιανάκη. Οι Βούλγαροι σε άψογα ελληνικά επιδιώκουν να πουλήσουν την… πραμάτεια τους: είτε πρόκειται για φαγητό, είτε για εξοπλισμό του σκι. Άλλωστε μετά τις ταβέρνες και τις καφετέριες – εκτιμάται ότι στο Μπάνσκο υπάρχουν περίπου δυο χιλιάδες καταστήματα εστίασης- τα μαγαζιά με είδη χειμερινού ρουχισμού έρχονται στη δεύτερη θέση. Ακολουθούν κοσμηματοπωλεία και super market, πολλά από τα οποία ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες. «Σήμερα θα δείξουμε τον Ολυμπιακό σε επτά οθόνες. Εκτός από φαγητό έχουμε καφέ, μπύρες και γλυκά» λέει σε σπαστά ελληνικά ο Μπόρις, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να δει τον αγώνα στο κατάστημα στο οποίο εργάζεται. Ο Μπόρις κατάγεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Για όλη την τουριστική περίοδο θα βρίσκεται στην… «Ελβετία των… Βαλκανίων» για να μαζέψει χρήματα για την οικογένειά του. Από τη Μαύρη Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα το Μπουργκάς είναι και ο Ιορδάνης, που κάνει δημόσιες σχέσεις σε μαγαζιά για να στείλει στη γυναίκα του και τον γιο του λεφτά. «Δουλεύω εδώ για περίπου τρεις μήνες. Όσο κρατάει η τουριστική περίοδος. Δουλειά μου είναι να κάνω τον κόσμο… καμάκι για να έρθει στα μαγαζιά που δουλεύω. Οι πιο πολλοί τουρίστες είναι Έλληνες. Έρχονται για να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά, να κάνουν σκι» λέει χαρακτηριστικά ο Ιορδάνης.

f14

Καπουτσίνο με… 50 λεπτά

Σε ό,τι αφορά τις τιμές αυτές… ποικίλλουν. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς «το Μπάνσκο δεν είναι Βουλγαρία. Έχει ακριβότερες τιμές από τη Βουλγαρία και φθηνότερες από την Ελλάδα». Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μια πίτσα, μια σαλάτα και μια μακαρονάδα σε κεντρικό εστιατόριο κόστισαν 45 λέβα, δηλαδή 22,5 ευρώ, ενώ ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει 5 λέβα, δηλαδή 2,5 ευρώ. Οι τιμές του καφέ επίσης ποικίλλουν. Έτσι μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα καπουτσίνο από ένα λέβα (δηλαδή 0,50 ευρώ) μέχρι πέντε λέβα (δηλαδή 2,5 ευρώ). Πιο… «τσιμπημένες» είναι οι τιμές των προϊόντων στα σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου, αφού για μια ζεστή σοκολάτα και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό πληρώσαμε έντεκα λέβα, δηλαδή 5,5 ευρώ.

f4

Σπίτια από… 500 ευρώ το μέτρο

Στον τομέα των… επενδύσεων οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρηματιών εκείνων που «μυρίστηκαν» ανάπτυξη στην περιοχή και έσπευσαν. Έτσι εκτός από τους Άγγλους και τους Αυστριακούς, που έχτισαν το Μπάνσκο, τα τελευταία χρόνια και οι Έλληνες έχτισαν τα δικά τους ξενοδοχεία, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που πριν την κρίση απέκτησαν τα δικά τους διαμερίσματα, τα οποία σήμερα πωλούν. Πινακίδες «sale» φιγουράρουν σε όλα τα οικοδομήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευκαιρίες για αγορά ακινήτου στη βουλγαρική πόλη δίνουν και παίρνουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σπίτι 63 τμ πωλούνταν πριν λίγες ημέρες έναντι 28.000 ευρώ, ενώ κανείς μπορεί να αγοράσει μεζονέτα με θέα το Pirin με 500 ευρώ το τμ.

ΜΠΑΝΣΚΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

Περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίθες στο: DayRise Βενιζέλου 4, Θεσσαλονίκη (τηλ/ 2310 222413, 2310 222414) email: [email protected]

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.