, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιστροφές από τον ΕΝΦΙΑ για 565.000 φορολογούμενους

enfia-mathe-posa-tha-plirwseis.w_l
Επιστροφές ΕΝΦΙΑ θα έχουν περίπου 565.000 φορολογούμενοι μετά τις διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους με βάση το νέο Ε9 που υπέβαλαν ηλεκτρονικά. Τα ποσά της έκπτωσης θα συμψηφισθούν αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τις επόμενες δόσεις του φόρου, αλλά σε περίπτωση που η μείωση ξεπερνά τα 300 ευρώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο των μεταβολών στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους.
Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τις τροποποιητικές ηλεκτρονικές δηλώσεις Ε9 προκύπτει μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι 300 ευρώ για περίπου 500.000 φορολογούμενους ενώ για επιπλέον 65.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό της μείωσης ξεπέρασε τα 300 ευρώ και για την οριστικοποίηση του εκκαθαριστικού θα προηγηθεί έλεγχος των δικαιολογητικών από τις εφορίες.
Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ημιτελή κτίσματα για τα οποία προβλέπεται μείωση του φόρου κατά 60%, ιδιοκτήτες με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που παρέχουν έκπτωση 20% καθώς και για βοηθητικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης όπου ο φόρος ανά τ.μ. υπολογίζεται με έκπτωση 90% σε σχέση με τους κύριους χώρους.
Επίσης στον κατάλογο με τους ωφελημένους από τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται φορολογούμενοι που με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή όπως οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ οι διορθώσεις στο Ε9 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθώς με το κλείσιμο της σχετικής εφαρμογής του Περιουσιολογίου είχαν υποβληθεί 3.030.691 αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2010-2014.
Για περίπου 800.000 φορολογούμενους οι μεταβολές στο Ε9 δεν επηρέασαν τον λογαριασμό της εφορίας για το ειδικό τέλος της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ των προηγούμενων ετών και δεν επιφέρουν καμία μεταβολή στο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Επισημαίνεται ότι όσοι υποβάλουν από δω και πέρα τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, θα επιβαρύνονται με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ.
Aπαλλαγή για επιχειρήσεις
Εν τω μεταξύ αίτηση μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλλουν στην εφορία οι επιχειρήσεις που θέλουν να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την απόφαση της ΓΓΔΕ, οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου και
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών να έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών λαμβάνεται όπως προκύπτει μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, ο οποίος διενεργείται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την υποβολή σχετικής αίτησης.
Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις μπορεί να δοθεί μόνο τρεις φορές για δέκα έτη και πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., που έχει εκδώσει τη δήλωση – πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014.
 
Πηγή: protothema.gr

#Tags: ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.