, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στους -7 το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη

pagetos
Με θερμοκρασίες που θυμίζουν… Αλάσκα και όχι Μεσόγειο ξύπνησαν την Παρασκευή πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Τα… ρεκόρ στις αρνητικές τιμές κρατά για σήμερα η Μακεδονία, όπου πάρα πολλές πόλεις και χωριά είδαν τον υδράργυρο να κατρακυλά πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί παγετός σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
Προς το παρόν ισχύει – μέχρι νεωτέρας- η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Σαμοθράκη, ενώ εκτελείται κανονικά το δρομολόγιο από την Κεραμωτή Καβάλας προς τον Λιμένα Θάσου.
Λόγω των ισχυρών ανέμων απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών με φορτίο άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό, από το ύψος των Βαφέικων ως τον Ίασμο (524-545 χλμ.) και η κίνησή τους διεξάγεται από την εθνική οδό Κομοτηνής- Λάγους- Ξάνθης.
Στο νομό Κιλκίς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου– Φαναρίου, στη διάβαση Ξηρομέρου, λόγω της καταστροφής του ασφαλτοτάπητα εξ αιτίας καθίζησης του οδοστρώματος.
Στον νομό Ροδόπης, επίσης έχει διακοπεί η συγκοινωνία εξ αιτίας υπερχείλισης υδάτων στις διαβάσεις ποταμών (Ποντικόρεμα – Λισσός ύψος Αρριανών, Έβρενου – Ιασίου- Αετοκορυφή-Διώνη και Στρύμης – Λοφαρίου).
Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων από το 22ο έως το 28ο χλμ. στην εθνική οδός Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, καθώς και στον νομό Λαρίσης, η επαρχιακή οδός Ελάφου – Σκλήθρου και η επαρχιακή οδός από την Καλλιπεύκη ως τα όρια του νομού Πιερίας.
Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται επίσης η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στην εθνική οδό Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Αμυνταίου, στην εθνικό οδό Καστοριάς- Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από 14ο – 22ο χλμ. και Καστοριάς- Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από 25ο- 31ο χλμ. Επίσης, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης– Βέροιας– Κοζάνης, μέσω Καστανιάς, όπως και στον νομό Χαλκιδικής, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης– Ιερισσού (Αρναία – Ταξιάρχης) και μέσω του Χολομώντα.
Με αντιολισθητικές αλυσίδες και ειδικού τύπου ελαστικά (χιονολάστιχα) γίνεται η κυκλοφορία σε πολλές επαρχιακές οδούς των νομών της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και σε αρκετά σημεία της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Τέλος, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας, προς το Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα, προς το Ελατοχώρι Πιερίας, τη Βασιλίτσα Γρεβενών, προς τα Τρία Πέντε Πηγάδια και προς το Σέλι Ημαθίας και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού στη Δράμα.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα  
Στα Δυτικά και τα Βόρεια ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο τις πρωινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά και βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, ενώ τοπικά ισχυρός παγετός αναμένεται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, ο οποίος κατά τόπους θα είναι ισχυρός.
Αναλυτικά, στην Αττική αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρη βροχή ή χιονόνερο τις πρωινές ώρες και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ στη Δυτική Μακεδονία ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία από -16 έως -2 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλία προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, ενώ στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο τις πρωινές ώρες και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλία από -6 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο κατά τόπους στα βόρεια μέχρι το απόγευμα και στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί καταιγίδες. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, ενώ βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 0 έως 6 και στα νότια από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός το Σάββατο 
Το Σάββατο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, όμως γρήγορα από τα βορειοανατολικά θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές, ενώ παγετός αναμένεται στα ηπειρωτικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.