, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οι πρώτες αντιδράσεις, οι εκλογές και οι… Θεσσαλονικάρχες!

kalpes
Του Βαγγέλη Στολάκη
Με μπλοκάκια στα οποία έγραφαν κι έσβηναν ονόματα, ένα κινητό στο χέρι και συσκέψεις επί συσκέψεων το απόγευμα της ίδιας ημέρας… βρήκαν τους επιτελείς των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη οι ανακοινώσεις για μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Οι… Θεσσαλονικάρχες κατά πλειοψηφία, τις πρώτες ώρες της περασμένης Δευτέρας, κάλεσαν τους στενούς τους συνεργάτες προκειμένου να οργανώσουν το πρόγραμμα των κομμάτων που εκπροσωπούν στο δρόμο προς τις κάλπες, να «στήσουν» καμπάνιες και να «κλείσουν» τρύπες ψηφοδελτίων.
Αισιοδοξία στη ΝΔ
Στη Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται τα τοπικά «γαλάζια» στελέχη η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών τους γέμισε… αισιοδοξία. Της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά ακολούθησαν επαφές του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη. Στη συνέχεια η Εκτελεστική Επιτροπή της Διοικούσας, όπου συζητήθηκαν περισσότερο διαδικαστικά ζητήματα και έγινε ένας πρώτος προγραμματισμός των δράσεων του κόμματος. Η πρώτη δράση πάντως, παρόλο που οι «γαλάζιοι» παράγοντες το αρνούνται είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα και εντάσσεται στο πανελλαδικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας «ΣΤΗΡΙΖΩ». Συγκεκριμένα, μέλη του κόμματος με επικεφαλής το γενικό διευθυντή της Διοικούσας Επιτροπής Φίλιππο Ζαφειρίου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού παραρτήματος Θεσσαλονίκης στο λιμάνι και δώρισαν τρόφιμα. Στους διαδρόμους της Μητροπολίτου Ιωσήφ τις ημέρες που πέρασαν από την περασμένη Δευτέρα έγιναν επίσης πολλές συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε Α’ και Β’ Περιφέρεια. Επίσημα τα «γαλάζια» στελέχη διαμηνύουν πάντως, πως τα ψηφοδέλτιά τους έχουν «κλείσει» κατά 80%, ενώ η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων θα λήξει λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Ιανουαρίου.
Μετρώντας υποψηφιότητες στο ΣΥΡΙΖΑ
Στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης η προκήρυξη εκλογών έφερε και συνεδρίαση κομματικών στελεχών που κράτησε περίπου έξι ώρες. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι περισσότεροι τοπικοί βουλευτές οι οποίοι είχαν παραμείνει στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και σε κάποια συνεδρίαση των Κεντρικών Οργάνων. Παρόντες στις συνεδριάσεις της Θεσσαλονίκης ήταν οι γραμματείς των δυο περιφερειών του νομού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενο των συνεδριάσεων επικεντρώθηκε κυρίως σε διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα, όπως είναι το σλόγκαν που θα επιλεγεί για την προεκλογική εκστρατεία της Θεσσαλονίκης, ποιοι θα στελεχώσουν το γραφείο τύπου του κόμματος κ.α. Μεταξύ άλλων, έγινε επίσης γνωστό ότι για την Α’ Θεσσαλονίκης μέχρι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας είχαν αυτοπροταθεί ή ετεροπροταθεί περίπου 200 άτομα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, από τους οποίους ελάχιστοι ήταν οι μη ΣΥΡΙΖΑίοι. Τις προσεχείς ημέρες πάντως, οι συνεδριάσεις αναμένεται να αυξηθούν καθώς πρέπει να καταρτιστεί πρόγραμμα εμφανίσεων και να καθοριστεί η ημερομηνία της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
Τετ α τετ συναντήσεις στο… ΠΑΣΟΚ
Στο «στρατηγείο» του ΠΑΣΟΚ επί της Β. Ηρακλείου οι πολιτικές εξελίξεις δεν έφεραν άμεσες κινητοποιήσεις, αφού ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής για την Κεντρική Μακεδονία, Χρόνης Μακρίδης συγκάλεσε συνεδρίαση του οργάνου 24 ώρες αργότερα. Ο ίδιος την ημέρα της ανακοίνωσης των εκλογών επικεντρώθηκε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μέλη της Νομαρχιακής Α’ Θεσσαλονίκης αλλά και υποψήφιους βουλευτές, αφού τις ημέρες που ακολούθησαν συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα έπρεπε να του καταθέσει τις προτάσεις του. Η καθυστέρηση οφείλεται και στον Γιώργο Παπανδρέου, αφού τα τοπικά κομματικά στελέχη έπρεπε να γνωρίζουν τις τελικές του αποφάσεις προτού ξεκινήσουν το… μασάζ σε στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό. Μιλώντας στην Karfitsa ο κ. Μακρίδης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που οδηγούν σε πρόωρες κάλπες στις 25 Ιανουαρίου σημείωσε: «Πλέον για όλους ήρθε η ώρα της ευθύνης και της υπεύθυνης στάσης. Μαζί ζήσαμε τα χρόνια της κρίσης, τη δύσκολη προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Μαζί θα πάμε και στην επόμενη ημέρα που πρέπει να έχει στοιχεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και μεταρρυθμίσεων παντού: στο κράτος, στη δικαιοσύνη και στο πολιτικό σύστημα».
Η ΔΗΜΑΡ στην… ταβέρνα
Τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς στο άκουσμα των εκλογών συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων και… εσωκομματικά ζητήματα τα οποία έπρεπε να λυθούν ενόψει της πραγματοποίησης του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος. Οι κουβέντες συνεχίστηκαν και δυο ημέρες αργότερα, ανήμερα παραμονής Πρωτοχρονιάς, καθώς οι ΔΗΜΑΡίτες έδωσαν ραντεβού προκειμένου να κάνουν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε αλλά και για να οργανωθούν για το 2015, σε ταβερνάκι στην πλατεία Άθωνος.
ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ, Χρυσή Αυτή
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες αμέσως μετά την ανακοίνωση για εκλογή ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η κάθοδος τοπικών στελεχών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αρχηγό του κόμματος Πάνο Καμμένο. Όπως διαμηνύουν τα τοπικά στελέχη, σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια σε Α και Β Θεσσαλονίκης αυτά έχουν «κλείσει» σε ένα ποσοστό της τάξης του 80%.
Στα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν τις αποφάσεις των Αθηνών. Και στην περίπτωση της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών οι κινήσεις των κομματικών στελεχών καθορίζονται από τις αποφάσεις του κόμματος κεντρικά. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και επαφές με παράγοντες αλλά και υποψηφίους, οι οποίες ωστόσο έγιναν άτυπα και χωρίς να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του Περισσού.
Στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη οι εκλογές έφεραν… party. Για την ακρίβεια το party πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε μπαράκι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ χορού και… ποτού συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα εκλογών. Όπως αναφέρουν μάλιστα στελέχη από το «Ποτάμι» δεν υπήρχε η παραμικρή αγωνία για την έκβαση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας Σε τοπικό επίπεδο, η ανακοίνωση των εκλογών βρήκε τους «Ποταμίσιους» στην Αθήνα αφού την Τρίτη είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα. Η ανακοίνωση των εκλογών πάντως, επέσπευσε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμότητες που υπήρχαν στα ψηφοδέλτια σε Α και Β Θεσσαλονίκης, αφού οι συντονιστές ολοκλήρωσαν τις λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων που πρότειναν στο Σταύρο Θεοδωράκη και στους συνεργάτες του.
Σημειώνεται πως στη  Χρυσή Αυγή, βουλευτές και στελέχη συνεδρίασαν μια ημέρα μετά τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.