, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία και την ίδια μας τη ζωή"

kentriki
Της Έλενας Καραβασίλη / Φωτορεπορτάζ Σοφία Δρακοπούλου
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα οι νεφροπαθείς, διαμαρτυρόμενοι για τα ακατάλληλα φίλτρα αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούνται στις μονάδες και θέτουν, όπως λένε, σε κίνδυνο τη διαδικασία αλλά και την ίδια τους τη ζωή.
ipokratio
«Δεν υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές στη συγκεκριμένη προκήρυξη του διαγωνισμού που έχει γίνει για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αφορά στα φίλτρα αιμοκάθαρσης. Οι υποδείξεις των νεφρολόγων του νοσοκομείου, που εγκαίρως είχαν καταθέσει πόρισμα στην διοίκηση σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ισχύουν διεθνώς και τις ανάγκες των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση δε λήφθηκαν υπόψιν», τόνισε στο karfitsa.gr ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.
ipokratio3
Όπως σημειώνει ο κ. Κραγκιόζης, υπάρχει φόβος πως θα χρησιμοποιηθούν φίλτρα από την Κίνα, που ήδη στάλθηκαν σε μονάδες του Αγρινίου, όμως ευτυχώς, όπως αναφέρει ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, για άλλους λόγους βέβαια. «Τα φίλτρα αυτά εάν χρησιμοποιηθούν θα οδηγήσουν σε κακή ποιότητα της αιμοκάθαρσης και συνεπώς θα θέσουν σε κίνδυνο τη διάρκεια ζωής των νεφροπαθών. Ζητούμε να συμπεριληφθούν οι τεχνικές προδιαγραφές στο διαγωνισμό που προκηρύχτηκε στις 14/1 και να μην αποτελεί μοναδικό κριτήριο η χαμηλή τιμή», τονίζει ο κ. Καραγκιόζης.
ipokratio4
Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τους αιμοκαθαρούμενους, όπως σημειώνει ο κ. Καραγκιόζης, είναι ότι πλέον είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξουν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις μονάδες. «Πρέπει να αλλαχτούν τα παλιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης (δεκαετίας), ειδικά σε μονάδες περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι πάρα πολύ παλιά. Επιπλέον πρέπει να ενισχυθούν οι μονάδες με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Τα προβλήματα που δημιουργούνται σύμφωνα με τον ίδιο από τα μηχανήματα είναι πολλά καθώς, «σταματούν κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης με αποτέλεσμα να διακόπτεται η θεραπεία και αρκετές φορές επειδή είναι παλιά, δε λειτουργούν σωστά οι παγίδες που διαθέτουν για να προστατέψουν τη ζωή των αιμοκαθαρούμενων», καταλήγει ο κ. Καραγκιόζης.
ipokratio2
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο «έγκλημα» κατά της ζωής των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες στους αρμοδίους της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, οι οποίοι -όπως υποστηρίζουν- συνεχίζουν «το έργο της εξόντωσης των αιμοκαθαρόμενων, παρά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας των νεφροπαθών και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας».
Όπως καταγγέλλουν, δεν ολοκληρώθηκε η νέα σύμβαση του Δημοσίου για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, με αποτέλεσμα κάθε νοσοκομείο της χώρας, από τις 10 Ιανουαρίου, να προκηρύσσει δικό του διαγωνισμό για να προμηθευτεί φίλτρα, χωρίς καμία προδιαγραφή και με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.