, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διατροφή: Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Koutsikas_konst_Foto
Του Κωνσταντίνου Κούτσικα*
Πολλές γυναίκες συχνά αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα για να απαλλαγούν από την κυτταρίτιδα. Ακόμη και γυναίκες με ιδανική σιλουέτα συχνά υποφέρουν από αυτή τη δυσάρεστη πάθηση. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές ακόμη και με την κατάλληλη διατροφή είναι δύσκολο να την εξαλείψουμε εντελώς, διότι τα αίτια της μπορεί να είναι πολλά, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, ορμονικές διαταραχές ή το κάπνισμα. Η σωστή διατροφή όμως μπορεί να περιορίσει την έκταση της και το πιο σημαντικό να βοηθήσει στην πρόληψη.
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διατροφή, υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να τα γνωρίζετε.
Προσοχή στις υποθερμιδικές δίαιτες
Η δίαιτα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας δεν σημαίνει αποκλειστικά και δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Και αυτό γιατί αυτές οι δίαιτες διαλύουν μεν το λίπος στα διάφορα μέρη του σώματος, χωρίς όμως η κυτταρίτιδα να υποχωρεί.
Μην ακολουθείτε κάποια δίαιτα μόνο και μόνο επειδή σας τη σύστησε μια φίλη σας ή  γνωστή σας διότι ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις δικές σας, προσωπικές  διατροφικές ανάγκες, χωρίς να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τι να τρώμε για την πρόληψη-αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Πρέπει να αναφέρουμε ότι αποτελεί μύθος ότι μεμονωμένα τρόφιμα από μόνα τους επιβαρύνουν την κυτταρίτιδα όπως o καφές ή τα ανθρακούχα ποτά (π.χ. αναψυκτικά). Αξίζει να υπογραμμίσουμε όμως πως η ποιότητα και η σύσταση σε θρεπτικά συστατικά της συνολικής διατροφής μας μπορεί να επηρεάσει θετικά την αντιμετώπισή της.
Λαχανικά και φρούτα είναι τα πρώτα τρόφιμα στην λίστα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Μπορούν να βοηθήσουν την πέψη, τον μεταβολισμό και στην σταδιακή μείωση του σωματικού λίπους.
Ακόμη, βοηθάνε στην καλύτερη αποβολή τοξινών (άχρηστες ουσίες μεταβολισμού). Η κακή ή ελλιπής αποβολή των απορριμμάτων αυτών, έχει σαν συνέπεια την εναπόθεση τους στον κυτταρικό ιστό με αποτέλεσμα την κυτταρίτιδα.
Σημαντική αποτελεί η δράση και των αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες τις οποίες παίρνουμε κυρίως μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα τσάι, το κόκκινο κρασί και θεωρούνται από τους καλύτερους σύμμαχους για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Επιπλέον, συνιστώνται τα ω-3 και ω-6 λιπαρά που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος,  ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της κυτταρίτιδας. Πολύ σημαντικό είναι να πίνουμε 2-4 λίτρα υγρών/ημέρα. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του λεμφικού συστήματος.
Life Style και κυτταρίτιδα
Η διατροφή από μόνη της δεν είναι δυνατόν να βοηθήσει την πρόληψη και την εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Θα πρέπει να συνδυάζεται και με γυμναστική. Επιλέξτε κυρίως αεροβική γυμναστική, τόσο για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος αλλά και για την μείωση του σωματικού λίπους. Επίσης, μπορείτε να κάνετε και κάποιες δυναμωτικές ασκήσεις μυών με βαράκια έτσι ώστε η ήδη υπάρχουσα κυτταρίτιδα να φαίνεται πολύ λιγότερο.
*Ο κ. Κούτσικας είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.