, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στις 21:30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση – Tα ξημερώματα η αυτοδυναμία

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / φωτο Σάββας Αυγητίδης
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / φωτο Σάββας Αυγητίδης

Στις 9:30 το βράδυ, δυόμιση ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες, αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, τα οποία κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις.
Όπως έχει ενημερώσει η Singular Logic, που διαχειρίζεται τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, η εκτίμηση αυτή θα είναι και φέτος δυνατή εκείνη την ώρα μέσω του συστήματος SRT, το οποίο αποτελούν ειδικά κινητά τηλέφωνα σε 4.800 εκλογικά τμήματα (το 25% του συνόλου) μέσω των οποίων οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημερώνουν την εταιρεία με ταχύτητα για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από το 2006 και επιτρέπει την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων μέσα από στατιστική επεξεργασία που περιλαμβάνει και το ιστορικό προηγούμενων εκλογών.
Όμως, η ανάδειξη ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης αναμένεται πολλές ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα κόμματα εκτός Βουλής.
Χρειάζονται αρκετές ώρες προκειμένου καταρχήν να αποτυπωθεί η εκλογική δύναμη των κομμάτων που θα βρίσκονται γύρω στο 3% και να πιστοποιηθεί ποια από αυτά μπαίνουν εντός Βουλής και ποια μένουν εκτός και αρκετές περισσότερες για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσοστό των ψήφων που θα πάρουν τα κόμματα που θα βρεθούν εκτός Βουλής.
Για παράδειγμα, και σύμφωνα με πίνακα που έχει διανείμει η Singular Logic, εάν το ποσοστό των ψήφων των κομμάτων εκτός Βουλής ανέλθει στο 20%, το πρώτο κόμμα θα κερδίσει την αυτοδυναμία των 151 εδρών με 32,32% των ψήφων.
Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής λάβει 19% (κάτι το οποίο συνέβη το 2012), το πρώτο κόμμα κερδίζει 151 έδρες με το 32,72% των ψήφων. Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής κυμανθεί στο 5%- 7% των ψήφων (ιστορικό σύνηθες των εκλογικών αναμετρήσεων) τότε θα χρειασθεί 38,38%- 37,57% για αυτοδυναμία 151 εδρών του πρώτου κόμματος.
Για τους παραπάνω λόγους, για πρώτη φορά φέτος, στον κεντρικό πίνακα των εκλογικών αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνεται πινακάκι με τις έδρες που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που εκείνο λαμβάνει και το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια, η εικόνα θα αποτυπωθεί συντομότερα στις μονοεδρικές και μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες (Λευκάδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Γρεβενά, Φωκίδα, Σάμος, Κεφαλληνία) και στις μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες με 2 έδρες.
Αντιστοίχως τελευταία θα αποτυπωθεί η εικόνα στις πολυπληθέστερες εκλογικές Περιφέρειες ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.