, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ουρές έξω από τα γραφεία της Ένωσης Κεντρώων

leventis copy
του Βαγγέλη Στολάκη
«Ο πρόεδρος ήταν… Λεβέντης» μας λέει ο συνεργάτης του Βασίλη Λεβέντη, ιδρυτή και προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, όταν καλούμε στο προσωπικό τηλέφωνο του δεύτερου. Οι υποχρεώσεις του μετά το υψηλό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έχουν αυξηθεί, αφού καθημερινά τα αιτήματα για συνεντεύξεις από τα μεγάλα κανάλια πολλαπλασιάζονται. Η αλήθεια είναι πως ο Βασίλης Λεβέντης ήταν η έκπληξη των φετινών εκλογών. Από το 0,28% των εκλογών του Ιουνίου 2012 η Ένωση Κεντρώων άγγιξε το 1,79%, ενώ στη Θεσσαλονίκη κατάφερε με ποσοστό 5,11% να κερδίσει ακόμα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέσα στην έδρα του, αφού το ΠΑΣΟΚ έφτασε το 4,12%. Τα τηλέφωνα έχουν σπάσει και ο ίδιος ο Βασίλης Λεβέντης μετά την εκλογική του επιτυχία μιλάει συνεχώς. Αυτός είναι και ο λόγος που καταφέραμε να μιλήσουμε μαζί του μετά από πέντε προσπάθειες. «Συγχωρέστε μας αλλά πρέπει να απαντάμε σε όλους» λέει στην Karfitsa και αποκαλύπτει πως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σχηματίζονται… ουρές έξω από τα γραφεία του κόμματός του, προκειμένου να εγγραφούν νέα μέλη. Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως το κόμμα του δεν θα γίνει «ξενοδοχείο με πληρότητα» και ότι θα υπάρξει… face control.
«Τα αποτελέσματα με στεναχώρησαν. Η Ένωση Κεντρώων έπρεπε να είναι στη Βουλή. Όλος ο κόσμος όμως μας στέλνει θετικά μηνύματα. Φύγαμε από το μηδέν τόσο και φτάσαμε λίγο πριν το 2%» σχολιάζει ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Κυριακής. «Όλοι είναι ευτυχείς. Εγώ όμως που ξέρω τι ήθελε η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είμαι στεναχωρημένος. Όταν είναι μέσα στη Βουλή ο Θεοδωράκης και δεν είναι ο Λεβέντης όσο καλό κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν μπορώ να δηλώσω ευτυχής» συμπληρώνει. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μιλώντας στην Karfitsa υπογραμμίζει: «με αυτό το αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για ένα 5-6% την επόμενη φορά».
Ο ίδιος θεωρεί πως το υψηλότερο ποσοστό που έλαβε το κόμμα του σε όλη τη χώρα, αυτό της Θεσσαλονίκης είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφού κάθε Σαββατοκύριακο αφήνει την Αθήνα και έρχεται στην πόλη για τηλεοπτικές εμφανίσεις και συσκέψεις με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Λεβέντης αποδίδει την αύξηση των ποσοστών της Ένωσης Κεντρώων και στο… facebook. «Η ομάδα δούλεψε πάρα πολύ σκληρά και έφερε στο κόμμα νέους ανθρώπους» υποστηρίζει. «Αν και μένω στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη έρχομαι κάθε βδομάδα. Η μισή μου ζωή είναι επάνω. Με το μυαλό μου είμαι συνέχεια στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο κ. Λεβέντης.
Από το 0,26% στο… 1,79%
Ο Βασίλης Λεβέντης ίδρυσε την Ένωση Κεντρώων το 1992. Μέχρι τις εκλογές της Κυριακής αριθμούσε 13.000 μέλη, εννιά άτομα συμμετέχουν στο εκτελεστικό γραφείο της Ένωσης Κεντρώων και περίπου 80 στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.  Όπως αναφέρει σκέφτηκε πολλές φορές να τα παρατήσει. Δεν το έκανε γιατί… «πείσμωνε». «Είχα και έχω μεγάλη στεναχώρια όταν βλέπω έναν λαό να μην θέλει το νοικοκύρεμα και να ψηφίζει ψεύτες, απατεώνες και κλέφτες» τονίζει. Και συμπληρώνει: «Είχα μια αίσθηση ότι όταν ο λαός μάθει το πρόγραμμα της Ένωσης Κεντρώων και καταλάβει ότι με παρουσίασαν γραφικό για να με εξοντώσουν θα στήριζε πολλαπλά. Επαληθεύτηκα είκοσι χρόνια μετά. Δεν πειράζει! Και σε άλλα κράτη υπάρχουν άνθρωποι που αδικήθηκαν αλλά στο τέλος δικαιώθηκαν».
Σήμερα μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το άνοιγμα της κάλπης ο Βασίλης Λεβέντης αποκαλύπτει ότι έξω από τα γραφεία της Ένωσης Κεντρώων σχηματίζονται ουρές νέων μελών. Ξεκαθαρίζει όμως: «Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα. Υπάρχει καιροσκοπισμός. Όσοι έρχονται στο κόμμα με σκοπό να φάνε και να πιούν να το ξεχάσουν. Όταν πάει καλά το ξενοδοχείο έχει πληρότητα. Όταν πηγαίναμε κακά ψάχναμε. Η ιδεολογία κανονικά έπρεπε να φέρνει κόσμο. Είναι χιλιάδες αυτοί που μου είπαν μετά τις εκλογές ότι θέλουν να έρθουν μαζί μας. Το κινητό μου το έχω μονίμως στην πρίζα» σχολιάζει.
Ο ίδιος θεωρεί πως το ποσοστό της Θεσσαλονίκης φέρνει  ένα… «τσουνάμι». «Το 5% που πήραμε δεν ήταν λίγο γιατί ελήφθη με πόλωση μεγάλη. Αυτό το 5% που πήραμε τους καίει και τους προβληματίζει» αναφέρει. Όσο για την κρατική επιχορήγηση που θα λάβει, αφού το κόμμα του ξεπέρασε το 1,4% και εδώ ο Βασίλης Λεβέντης… εντυπωσιάζει. «Ως κόμμα είμαστε κατά της κρατικής επιχορήγησης. Όταν την πάρουμε θα δούμε τι θα την κάνουμε. Θέλουμε το κράτος να επιδοτεί τα κόμματα με εφόδια και είδος. Θέλουμε το κράτος να μας ανοίξει γραφεία, να μας δώσει μια ώρα στα κανάλια, χώρο στις εφημερίδες. Αυτό να ισχύσει για όλα τα κόμματα» απαντά, ενώ εξομολογείται πως τα λεφτά που απαιτήθηκαν για να συμμετέχει το κόμμα του σε αυτές τις εκλογές βρέθηκαν δύσκολα.
Πάνω από τον… Βενιζέλο
«Δεν είχα αγώνα για το Βενιζέλο. Ο Βενιζέλος είναι μέσα στη σαπίλα. Δεν νίκησα τον Βενιζέλο. Αρχίζει ο λαός να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να φύγει από τα παλιά κόμματα. Ηττάται η σαπίλα και νέες κεντρώες δυνάμεις βγαίνουν προς τα έξω» αναφέρει για το γεγονός ότι κατάφερε στην εκλογική περιφέρεια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την Α’ Θεσσαλονίκης να τον… περάσει σε ψήφους.
Τον ρωτήσαμε εάν τον κάλεσε κάποιος πολιτικός για να τον συγχαρεί. «Όχι!  Μόνο ο Γκλέτσος με πήρε και μου είπε ότι είμαι ο δάσκαλός του.  Αυτός με συνεχάρη. Μου είπε ότι αυτά τα λίγα που ξέρει στην πολιτική εγώ του τα έμαθα» υπογραμμίζει και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ένωσης Κεντρώων με την «Τελεία» στις επόμενες εκλογές.
Ο ίδιος, εάν έμπαινε στη Βουλή δεν θα συμμετείχε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά θα έδινε ψήφο ανοχής εάν οι «κόκκινες γραμμές» που θα έθετε θα γινόντουσαν δεκτές. «Δεν θέλουμε ούτε υπουργεία, ούτε μερίδια εξουσίας. Θέλουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε ο λαός να γίνουν δεκτά» αναφέρει και στέλνει το μήνυμα πως «ο Λεβέντης κομίζει την αλλαγή».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.