, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι μπορεί να προκαλέσουν τα αντισυλληπτικά χάπια από την χρόνια χρήση τους;

17

Η λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών (χαπιών, επιθεμάτων, κ.α.) για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα χρόνια σχετίζεται με πιθανή υπερδιπλάσια αύξηση του κινδύνου μίας νέας γυναίκας να εμφανίσει έναν σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο, το γλοίωμα.
Σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια χρήσης των αντισυλληπτικών και στον κίνδυνο εμφάνισης του εγκεφαλικού όγκου. Η χρήση για πάνω από πέντε χρόνια αντισυλληπτικών μόνο με προγεσταγόνο (προγεστερόνη) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 2,4 φορές. Για άλλες μεθόδους ορμονικής αντισύλληψης, ο κίνδυνος από την παρατεταμένη χρήση είναι, επίσης, αυξημένος, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Γκάιστ του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό κλινικής φαρμακολογίας “British Journal of Clinical Pharmacology”, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία της Δανίας και εντόπισαν όλες τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών, οι οποίες διαγνώστηκαν με γλοίωμα (συνολικά 317 περιπτώσεις).
Από την άλλη, ο Ντέιβιντ Γκάιστ επισήμανε πως, παρά το μικρό αυτόν κίνδυνο, λόγω παρατεταμένης χρήσης, (το γλοίωμα εμφανίζεται σε πέντε γυναίκες ανά 100.000 κάθε χρόνο), τα αντισυλληπτικά προσφέρουν περισσότερα οφέλη, γι’ αυτό οι γυναίκες μπορούν να τα χρησιμοποιούν.
Τα ορμονικά αντισυλληπτικά περιέχουν γυναικείες ορμόνες και χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά, ενεργοποιούν το φυσικό μηχανισμό αντισύλληψης μίας γυναίκας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, έτσι ώστε να μην ξαναμείνει έγκυος, όσο κυοφορεί.
Όσον αφορά το γλοίωμα, αν και λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες του, όπως και για τους άλλους εγκεφαλικούς όγκους, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναικείες ορμόνες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.