, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι ζητά από την κυβέρνηση η… «οικονομία» της Θεσσαλονίκης

varoufakis-valavani-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στάση αναμονής και ίσως μία «μίνι» περίοδο χάριτος. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης την έλευση της νέας κυβέρνησης. Όπως είναι λογικό το πολυμελές και πολυσυλλεκτικό οικονομικό επιτελείο, αν αναλογιστεί κανείς την τοποθέτηση σε αυτό του καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα, προκαλεί ενδιαφέρον στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Βέβαια τα αιτήματα και οι προσδοκίες των ανθρώπων των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας δεν παύουν να ισχύουν, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για εφαρμογή προγράμματος, όταν έχουν περάσει μόλις λίγα 24ωρα από την ορκωμοσία των νέων υπουργών και την ανάληψη των σχετικών χαρτοφυλακίων. Όπως είναι λογικό, στην πρώτη ευκαιρία που θα δοθεί σε κάθε κλάδο, θα είναι να ζητήσουν από τους νέους κυβερνητικούς παράγοντες να τους στηρίξουν, αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την φοροεισπρακτική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Δεν κρύβουν δε την επιθυμία τους να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, μέσα στη ζώνη του ευρώ, θεωρώντας το συγκεκριμένο ζήτημα κομβικό για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Οι βασικές προτεραιότητες
Ο κόσμος της βιομηχανίας και ειδικότερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, έχει να θέσει τρεις βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αθανάσιο Σαββάκη. Η πρώτη όπως λέει ο ίδιος στην «Κ» είναι «η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η δεύτερη η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, και, η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού, αλλά κυρίως, σταθερού φορολογικού πλαισίου σε βάθος πενταετίας». Όπως επισημαίνει ο ίδιος παράλληλα, « η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την απαραίτητη για την κρισιμότητα της τρέχουσας χρονικής περιόδου εθνική συνεννόηση, για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για οποιαδήποτε οικονομική πράξη. Στο πλαίσιο, αυτό κυρίαρχη θα πρέπει να είναι επίσης η απόλυτη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στο κοινό νόμισμα»
Ρευστότητα
Την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος. Όπως λέει ο ίδιος στην «Κ», η έλλειψη της οδήγησε στο κλείσιμο πολλές υγιείς, μέχρι χθες, επιχειρήσεις με δραματικές συνέπειες και στο μέτωπο της ανεργίας. «Δυστυχώς η προεκλογική περίοδος μας πήγε ακόμη πιο πίσω. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη από ενίσχυση της ρευστότητας. Είναι ζήτημα επιβίωσης και ο χρόνος ιδιαίτερα πιεστικός. Είναι θέμα ημερών να δούμε μπαράζ κλεισιμάτων και αύξηση της ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος. Όσον αφορά τις επιδιώξεις ή τις προσδοκίες που έχει από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Μπακατσέλος τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη και ελκυστικότερη στο επιχειρείν. «Η αναγκαία επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στην προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών. Μέχρι στιγμής έχουμε παρατηρήσει την αποδόμηση της παραγωγικής μας βάσης με τη φυγή ανθρώπινου και επιχειρηματικού κεφαλαίου, αλλά και χρηματικών πόρων στο εξωτερικό, καθώς χάσαμε την ανταγωνιστικότητά μας λόγω γραφειοκρατίας, υπεροφορολόγησης, στρεβλώσεων και ολιγοπωλιακών φαινομένων σε βασικές αγορές», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Όπως λέει μάλιστα, όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν πολύ γρήγορα γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει πολυτέλεια του χρόνου. «Πρέπει να εμπεδωθεί τάχιστα ένα κλίμα εμπιστοσύνης και μια βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και πάλι πόρους για την αύξηση της παραγωγική μας βάσης. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο και να δώσουμε την εντύπωση ότι αδυνατούμε να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό και προτιμούμε να γυρίσουμε σε κακές πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν εδώ», εξηγεί ο κ. Μπακατσέλος. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κάνει άνοιγμα στη νέα κυβέρνηση λέγοντας πως τα επιμελητήρια διαθέτουν τη συσσωρευμένη γνώση και πολύτιμη εμπειρία, τις αναγκαίες δομές, και μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν επιτέλους το ρόλο των πραγματικών και όχι απλά θεσμοθετημένων συμβούλων της Πολιτείας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Αυξήσεις μεν…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας σε μία δύσκολη καμπή. «Τα προβλήματα είναι μεγάλα, πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και στη συνέχεια να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης»., τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. όπως λέει ο ίδιος έχουν εξαγγελθεί πάρα πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική περίοδο και οι άνθρωποι του επιχειρηματικου κόσμου περιμένουν να δουν τι θα πραγματοποιηθεί. Αναφερόμενος μάλιστα στο ζήτημα της αύξησης των μισθών, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί ότι χωρίς ρευστότητα δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. «Πρέπει να υπάρξει μια δυναμική ενίσχυσης των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξει αύξηση μισθών. Αλλιώς δεν μπορούμε να πληρώσουμε άλλα», εξηγεί ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται και στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης όπως τονίζει ο πρόεδρος του Παντελής Φιλιππίδης. «Εάν τα υποσχόμενα πραγματοποιηθούν από την κυβέρνηση, τότε όλα θα πάνε καλύτερα. Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για τον ΟΑΕΕ και τις Κυριακές. Περιμένουμε τις εξαγγελίες, γιατί είναι γνωστό στην Ελλάδα ότι άλλα λέγονται προεκλογικά και άλλα γίνονται μετεκλογικά», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.
Θετικά βλέπει την τοποθέτηση του καθηγητή Δημήτρη Μάρδα στο υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών Θεσσαλονίκης Γιάννης Δόβελος. «Είχαμε πολύ καλή συνεργασία μαζί του στο παρελθόν. Είναι θετικό ότι το οικονομικό επιτελείο είναι πολυμελές, αλλά όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, όλα θα κριθούν στην πράξη», εξηγεί ο κ. Δόβελος.
Καλά λόγια για έναν ακόμα προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη υπουργό έχει να πει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης, αναφερόμενος στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. «Είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης του δικηγορικού κόσμου», τονίζει ο κ. Βαλεργάκης, λέγοντας παράλληλα ότι ο κλάδος του είναι σε στάση αναμονής για τη νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.