, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κάλυψη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β από τον ΕΟΠΥΥ…

09DC8E15710128EA8ECA7C8FE96198BB
Την αναγκαιότητα κάλυψης του κόστους εμβολιασμού κατά του μηνιγγιτοδόκοκκου από τον ΕΟΠΥΥ, με το νέο εμβόλιο Bexsero για την οροομάδα Β, τονίζει με έγγραφό του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων. Το αίτημα των φαρμακοποιών διατυπώνεται με αφορμή δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας στον νομό Χανίων, τα οποία μετά από εργαστηριακό έλεγχο, αποκάλυψαν την παρουσία του μηνιγγιτιδόκοκκου της ορoομάδας Β.
Στην επιστολή του προς τον κ. Κουρουμπλή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Εμμανουήλ Κατσαράκης, επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας και προτείνει «την άμεση κάλυψη όλου ή τουλάχιστον μέρους του εμβολίου (με συμμετοχή) από τον ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε και να μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ελληνικές οικογένειες, για τις οποίες το συνολικό κόστος αρχικού και επαναληπτικού εμβολιασμού είναι απαγορευτικό και να επιτευχθεί ο στόχος του συνολικού ποσοστού εμβολιασμού ατόμων ανά πληθυσμό για να έχουμε αποτελεσματική προστασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τιμή του εμβολίου ανέρχεται στα 104,88 ευρώ και συστήνεται η χορήγηση τεσσάρων δόσεων (2ο, 4ο 6ο και 12ο μήνα ζωής) για τα βρέφη, ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι (αλλά και οι ενήλικοι) μπορούν να το κάνουν σε δύο δόσεις. Πρόκειται για το μοναδικό εμβόλιο, παγκοσμίως που παρέχει προστασία από την οροομάδα Β του μηνιγγιτιδόκοκκου. Μάλιστα, τα πρώτα επιστημονικά δεδομένου τεκμηριώνουν και την περαιτέρω προστασία των εμβολιασμένων ατόμων και από τις υπόλοιπες οροομάδες (A, S, W-135 και Y) του μηνιγγιτιδόκοκκου. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν το συμπεριέλαβε στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για το 2015.
Σχολιάζοντας την απόφαση ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί έχει άμεση σχέση με την πρόληψη από την οποία μπορούν να επέλθουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας προς όφελος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.